tisdag 27 oktober 2009

Astons stenar

Min son fick den här boken i födelsedagspresent häromveckan. Ju mer jag läser den desto finare tycker jag att den är. Den handlar om hunden Aston, som tar hand om ensamma, kalla, blöta stenar.
Aston tvättar stenarna och stoppar sedan om dem i små lådor och så klipper han små täcken till dem. Till slut blir det för trångt hemma hos Aston och hans föräldrar försöker hitta något annat ställe för stenarna...
Berättelsen är så söt och bilderna är så fina i Lotta Geffenblads bok. Den är utgiven av En bok för alla, så priset är rimligt och dessutom får man med Aston stenar som tecknad dvd-film.

torsdag 22 oktober 2009

En bok om Nabus bok

En rätt speciell bok om småtjuven Lee som "råkar" stjäla något mycket eftertraktat: Nabus bok. Från början förstår inte Lee att han har snott något särskilt men ganska snart upptäcker han bokens mystiska egenskaper. För Lee, som inte kan läsa, blir boken ovärderlig och han kan aldrig tänka sig att skiljas från den.

Men det är fler som är ute efter boken och plötsligt befinner sig Lee på flykt undan polisen, en ond och mordisk affärskvinna och dessutom sin egen familj. Den enda som han känner att han kan lita på är boken. Det blir ett actionfyllt äventyr med mycket berättelsemagi.

Boken berättas av flera olika personer vilket då och då kan röra till tidskänslan och man får ibland bläddra tillbaka för att se vem som är vem. Men förvirringen är tillfällig och försvinner efter några kapitel.

Clementina

Jag måste tipsa om en underbart rolig bok skriven av Sara Pennypacker. Huvudpersonen är lågstadietjejen Clementina. Hon får ständigt galna och fantastiska idéer som man som läsare verkligen kan skratta åt. Så här börjar kapitel 6:

"På torsdagsmorgonen vaknade jag med en fenomenastisk idé i huvudet. Jag har tur på det viset - fenomenastiska idéer poppar ständigt upp i huvudet på mig. En sak jag vet om idéer är att så fort de kommer gäller det att hugga tag i dem, annars kan de bli uttråkade och hoppa vidare till någon annan. "

Det händer saker hela tiden runt Clementina, och det här med fokus och uppmärksamhet är kanske inte hennes starka sida...

tisdag 20 oktober 2009

Nominerade till Augustpriset

Varje år delas Augustpriset ut till Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prisutdelningen sker vid Augustgalan den 23 november. Detta är de sex nominerade barn- och ungdomsböckerna:

Svenhammeds journaler
Zulmir Becevic, Alfabeta bokförlag
Skriv om och om igen
Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lillian Bäckman, XPublishing
Siv sover vilse
Pija Lindenbaum, Rabén & Sjögren
Kulor i hjärtat
Cilla Naumann, Alfabeta bokförlag
Månskensvargen
Elvira Birgitta Holm, Bonnier Carlsen
Natthimmel
Sofia Nordin, Rabén & Sjögren

måndag 19 oktober 2009

Fantasy för de yngre barnen

Martin är ensam hemma när golvet plötsligt öppnar sig. Han faller ner i en mörk underjordisk stad, Terra, som bebos av dvärgar. Där träffar han fyra andra barn som råkat ut för samma sak. Martin har den särskilda gåvan dvärgarna söker och de tänker använda hans förmåga för att förgöra jorden. Barnen lyckas fly från dvärgarna, bara för att hamna hos andra varelser…

"De försvunna barnen" är del ett av fyra böcker som hittills finns utgivna om dvärgarna från Terra. Jag tycker att boken var så pass spännande att jag tänker läsa nästa del i serien. Dock tycker jag att texten i boken är väl stor och kompakt. Men serien är väldigt populär bland mina fjärdeklassare.

torsdag 15 oktober 2009

Välkommen till Darkside

Fyra är än så länge böckerna om Londons parallellvärld Darkside, skrivna av Tom Becker. Någon gång på 1800-talet bestämde sig Englands regering för att kriminella och förtappade människor skulle placeras i en dold stadsdel för att gör London renare och säkrare. Stadsdelen finns fortfarande kvar, glömd av tiden och placerad där få vet om det. Den är bokstavligt talat Londons mörka sida.

Vår hjälte Jonathan är till hälften Darksidebo, han vet bara inte om det. I böckerna om Darkside får vi följa honom på hans jakt efter sin försvunna mamma och alla de äventyr som han dras in i. Och givetvis får man bekanta sig med Darksides mörka gränder, skumma barer och dunkla tillhåll. För att inte tala om alla dess osannolika, verkliga och overkliga men kanske framförallt ondsinta invånare.

Den fjärde delen, Dödsstriden, har jag precis beställt och den kommer absolut att hamna i min "att-läsa-hög".

Nya bloggen!

Premiär för en alldeles färsk bokblogg. Här kommer vi att ge er massor av tips på bra, nya, gamla, kommande, intressanta, spännande, roliga, sorgliga, verkliga, romantiska, jobbiga, tjocka, tunna, lättlästa och utmanande saker att läsa. Böcker helt enkelt. Och lite annat också.
Välkomna till BookLover - ett rum av ord.

Martina och Mari (och kanske några fler)