fredag 21 december 2012


Nu går vi på jullov....
 
God Jul 
alla bokläsare (och alla andra också)

önskar
Pernilla, Martina och Mari



onsdag 19 december 2012

Bok hjärta film???

Det har snarare blivit regel än undantag att populära böcker även ska bli film. Just nu kan vi ju njuta av The Hobbit på biodukarna och i november 2013 kommer ju givetvis andra delen i Hungergamestrilogin, Catching fire. Men nu läser jag på kultursidorna i tidningarna att även en hel del andra barn- och ungdomsböcker ska fastna på linsen under 2013.
Bara några exempel:  
The forest of hands and teeth (Vassa tändernas skog av Carrie Ryan) 
Thirteen reasons why (Tretton skäl varför av Jay Asher) 
Beautiful creatures (av Kami Garcias och Margaret Stohl) 
The Host (Genom dina ögon av Stephenie Meyer) 
Before I fall (Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver) 
Sune i Grekland- all inclusive (av Anders Jacobsson och Sören Olsson) 
LasseMajas detektivbyrå- von Broms hemlighet (av Martin Widmark)

Detta är säkert långt i från allt. Hur lyckade resultaten blir återstår att se. Med tanke på min hajp för Vassa tändernas skog så håller jag tummarna för succé!

måndag 17 december 2012

Fler böcker att längta efter

Krysspennan går varm när jag sitter och går igenom Svensk bokhandels katalog över vårens böcker. Så mycket man vill ha, så mycket man vill läsa. Både helt nytt och uppföljare.

 Möjligtvis kliar det lite extra i fingrarna när jag läser om David Wibergs (från bl.a. Varanteatern, för oss som minns detta mästerverk i humor) Dagboksanteckningar från ett källarhål. Den baserar sig på Davids scenföreställning med samma namn och handlar om Linneas tankar om vänskapen, kärleken och längtan till Peace and Love-festivalen. Se när Linnea själv läser ur sin anteckningsbok här.

 Några fler titlar som jag kommer att hålla utkik efter:


Homecoming Queen av Moa Herngren, Rädda mig inte! Av Tahereh Mafi och Safirblå av Kerstin Gier.

måndag 10 december 2012

Ny serie av författaren till Hungerspelen

I maj kommer första delen i Suzanne Collins nya serie om Gregor ut. Collins har ju skrivit den fantastiskt populära Hungerspelen-triologin och nu planeras alltså en serie på fem böcker om Gregor.
Gregor från Ovanjord heter den första delen. Fantasi, spänning. äventyr, humor och starka känslor utlovas. Den här riktar sig till lite yngre barn i mellanåldern. Något att se fram emot!

tisdag 4 december 2012

Elin under havet

Elin under havet av Sofia Malmberg är en mörk berättelse. Både bokstavligt och bildligt.

Elin är en ensam och rätt så dyster tjej. När hon söker kurser i självförsvar får hon kontakt med en man som verkar vilja hjälpa henne. Men han gör allt annat än hjälper henne, han utsätter henne för övergrepp. Elin som redan mår dåligt går nu helt under och hon har ingen att vända sig till, ingen som skulle vilja lyssna. Hon dras ner under ytan, ner i mörkret.

Malmbergs Augustprisnominerade, grafiska berättelse skapar en tryckande känsla i magtrakterna. Det är svårt att lämnas oberörd av denna fina men tunga berättelse.