måndag 29 april 2013

Djävulens bröllop

Djävulens bröllop av Gudrun Wessnert är en sprillans ny lättläst bok om den unga, vackra Beatrice som tvingas till bröllop med självaste Djävulen.

Från början verkar den mystiska främlingen Asmodeus vara allt vad den gamla fattiga byn någonsin drömt om. Han hjälper till att rusta upp de gamla byggnaderna och gör byn attraktiv igen. Men han är inte den han verkar och det är prästdottern Beatrice som är hans mål…

Det är faktiskt oväntat mycket handling i den här boken för att vara lättläst. Det hinner gå rätt många vändor innan Beatrice slutligen hamnar hos sin hemska gemål. Innan dess hinner hon komma på ett antal planer för att bli av med honom, planer som i och för sig inte går så bra.

tisdag 23 april 2013

Bokjuryvinnarna 2012!



Här är dom!
Årets vinnare av Bokjuryn:
Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn
Födelsedagsmysteriet av Martin Widmark
Titanic-katastrofen av Bengt Fredriksson
Mulleboken 2012 av Lena Furberg

Världsbokdagen!!!

I dag är det ju hela världsbokdagen, hela världens bokfest! På mitt skolbibliotek firar vi med boktipsande för hela slanten och eleverna lämnar in boktips för fullt. :-)

Här är några av de böcker som det än så länge kommit in tips på:




fredag 19 april 2013

En tecknad Sherlock

LL-förlaget påbörjar nu en serie som de kallar för Tecknade Klassiker. Först ut är ingen mindre än allas vår superdetektiv Sherlock Holmes. Den här boken innehåller tre berättelser: De rödhårigas förening, En skandal i Böhmen och Det sista problemet. Det hela avslutas med ett efterord där vi får läsa mer om personen Sherlock Holmes och hans värld. De tre hisorierna har alla olika tecknare och berättare så de ser lite olika ut, men före varje historia finns ett litet persongalleri över de som man kommer stöta på. Mycket bra.

Det här är ett lättläst och spännade sätt att få ta del av klassiker som man kanske annars tycker är svåra och tunga att läsa. Personligen tycker jag bäst om De rödhårigas förening, även om det känns skönt att Holmes i En skandal i Böhmen sätts ordentligt på plats av hjältinnan. Ett uttalande som "Ha ha ha, det är knappast svårt att lura en kvinna" kommer inte ens Sherlock Holmes undan med.

tisdag 16 april 2013

Häxor, magi och kärlek... precis som det ska va

Häxor är på tapeten och här är ytterligare en i sammanhanget. Och precis som sig bör så får vi gott om magi, spänning och omöjlig kärlek i Farlig förmåga av Jessica Spotswood.
Systrarna Cate, Maura och Tess är häxor i en tid när häxeri fördöms och de som man kommer på som häxor i bästa fall låses in i avlägsna dårhus. Sedan deras mamma dog är det Cate som tar ansvar för sina systrar och ser till att de inte avslöjar sina krafter. I sin mammas dagbok läser Cate om en profetia som handlar om tre systrar som alla är häxor. Deras öde kan bringa en ny världsordning, eller om det går fel, bidra till en ny Fasans tid. Flickornas mamma verkar ha oroat sig för att det är systrarna Cahill som profetian handlar om. Dessutom närmar sig Cates 16 årsdag, och som tjej måste hon då avge sin avsiktsförklaring. D.v.s. hon måste berätta vem hon tänker gifta sig med eller om hon ska gå med i Systerskapet. Mycket att tänka på för Cate med andra ord. För det är inte så att hennes känslor heller riktigt följer den väg som skulle vara bäst för henne, barndomsvännen Paul visar tydligt att han vill gifta sig med henne men hennes känslor tillhör någon annan. Hon kan inte heller sluta att bråka med sina systrar, nu när de behöver hålla ihop mer än någonsin.

Helt klart är att Farlig förmåga är mycket läsfrestande. Den håller kvar mitt intresse och den slutar i precis rätt känsla så att man vill ha fortsättningen. Kanske är det inte det rätta valet om man söker nyskapande litteratur som vågar ta nya grepp. Men ibland är det faktiskt så att häxor, magi och kärlek är allt man behöver.

fredag 12 april 2013

Safirblå i handen

Den är så fin och så skön att hålla i och jag har den äntligen hos mig, Safirblå. Andra delen i Kerstin Giers serie Tidlös kärlek. För mig blev det ren och skär glädje och jag uppskattar mycket de nya omslagen.
Jag streckläste Rubinröd och började omedelbart längta efter fortsättningen eftersom jag tyckte att boken liksom var bäst i slutet. Nu sitter jag och pillar på Safirblå och väntar på att helgen ska börja.

tisdag 9 april 2013

Kommande mysrysare

Ingelin Angerborn är expert på att skriva mysrysare som passar de allra flesta i slukaråldern. Jag tror inte att jag har hört något barn som att tyckt att hennes böcker är dåliga, utan de flesta vill bara läsa mer, mer, mer. Jag tycker det är bra att hennes rysare är helt fristående från varandra. Alla kan läsa Sorgfjäril, För alltid, Rum 213 och Månfågel i vilken ordning som helst. I maj är det dags för en ny bok, Tredje tecknet.