tisdag 21 april 2020

Historiens dömda kvinnor

I Dömda kvinnor- Förbryterskor i Sveriges historia får vi lära känna några av de kvinnor som blivit dömda för brott från 1400-talet och framåt. De flesta av brotten som beskrivs räknas inte som brott idag, t.ex. äktenskapsbrott, häxeri och fosterfördrivning. Här är förbryterskorna snarare offer för sin tid och den samhällssyn som då rådde. Medan andra brott som barnamord, mord och spioneri är mer ”riktiga” brott med ”riktiga” förbryterskor.

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=168776&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&p_r_p_arena_urn%3Aarena_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=0&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=d%C3%B6mda+kvinnor&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DpublicationDate_sort%26direction%3DDescending
I boken får vi träffa 17 olika kvinnor med 17 olika öden. Vi får träffa Ärmgard som 1475 dömdes till att naken gå genom Stockholm med tunga stenar hängande runt halsen för att hon hade haft sex utanför äktenskapet. Vi får också läsa om Märet som dömdes som häxa efter det att hennes styvdotter ljugit om hur hon blivit tagen till Blåkulla. Och om Britta som ensam födde sitt oäkta barn ute i en snöstorm och som sedan dömdes för barnamord sedan barnet dött av förlossningsskadorna. Däremot får jag mindre sympati för änglamakerskan Hilda som 1917 dömdes för mord på minst åtta fosterbarn. Men jag får ”upp på barrikaderna”-känsla av att läsa om Clary som drev på hungerkravallerna under första världskrigets nödår och om Britt som sände piratradio på 1960-talet. 

Kapitlen är korta och historierna presenteras på ett väldigt lättillgängligt och läsvänligt sätt. Det här är ett väldigt bra sätt att få sig en god dos historia och kunna förfära sig över orättvisa människo(kvinno)öden samtidigt. Bör väl tilläggas vissa av historierna och straffen är rätt så otäcka.  

Elin Hägg är etnolog och har skrivit en bra och viktig bok om den historia som också är vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar