torsdag 28 februari 2019

Våndan med en ny mobil



Alla andra har en mobiltelefon! En mening föräldrar ofta får höra av sina barn. Nu är ju det inte fallet att alla barn är innehavare av en mobiltelefon men trycket är stort. Man vill ju inte heller att sina barn ska stå utanför. Så är det i Mårtens Melins bok där Sara precis har fått sin första mobil. Hon är självklart överlycklig.
Sara lovar dyrt och heligt sin mamma att hon ska ha mobilen i väskan när hon går till och från skolan så att hon inte ska tappa den eller någon annan ska stjäla den. Sara har satt på ett nytt skal till mobilen, ett lila med stjärnor och som passar perfekt.
Under skoldagen visar hon mobiltelefonen för sina vänner. Telefonnummer till kompisar utbytes och Sara går stolt och nöjd hem från skolan. När hon är på väg hur hon hur det plötsligt plingar till i telefonen. Sara kan inte motstå utan plockar upp telefonen ur väskan. Av sin kompis Leja får hon ett musiktips. Sara pluggar i hörlurarna och börjar lyssna. Hon är på väg över gatan då en bil plötsligt börjar tuta jättehögt. Bilen är nära på att köra på Sara! Hon klarar sig men hon tappar mobilen som slår i gatan med ett kras. Vad ska nu mamma säga? Mobilen som hon lovat att vara jätterädd om.
Jag gillar verkligen denna lilla bok. Den är kärnfullt skriven och jag vågar påstå att de flesta föräldrar och barn känner igen sig i läsningen. Jag gillar berättelsen men erkänner också att jag som kommande tonårsförälder gillar sensmoralen, att inte låta mobilen ta överhanden här i livet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar