måndag 25 mars 2019

Nomadfamilj tar flytten genom Gobiöknen


När jag nyligen skulle sortera in nya böcker till bilderbokstråget på en filial upptäckte jag en mycket intressant och rolig bok. Den är skriven av det äkta paret Ichinnorov Ganbaatar och Baasansuren Bolormaa som kommer från Mongoliet. De båda har studerat på konstakademien i Mongoliet och deras konstnärliga kvaliteter kommer väl fram i den här boken. Illustrationerna är fina och innehållsrika. Precis som många av parets andra böcker handlar denna om det traditionella livet i Mongoliet. Huvudpersonen är en flicka vid namn Toya som tillsammans med sin familj ska flytta. Djuren måste få komma till nya betesmarker med större tillgång till vatten och gräs. Toyas familj är nomader och då ingår det i livsstilen att flytta för att förbättra livssituationen.
Den stora utmaningen för familjen är att ta sig över Gobiöknen. Här är det stekhett på dagarna och på nätterna lurar faror som exempelvis ylande vargar som vill sätta tänderna i familjens boskap.
Utöver de fantastiska bilderna får man lära sig mycket när man läser denna bok. Om nomaders liv och kultur, om olika djur och man får in nya ord i vokabulären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar