tisdag 19 mars 2019

Ojämnt om kärlek men höjdpunkter överväger


Alla minns väl känslan. Första gången man blev kär i någon. Alla minns väl också oförmågan att göra något åt det. Svettiga händer, muntorrhet, misslyckade telefonsamtal. Att man hellre stod vid godiskiosken och umgicks med kompisarna under mellanstadiediscon än att gå fram och fråga någon tilltänkt om man skulle dansa.
Ett gäng författare, bland annat Sara Kadefors och Rebecka Åhlund, har också grävt i sina minnen under skoltiden. Resultatet går nu att läsa i denna bok som handlar om kärlek på mellanstadiet.
Igenkänningsfaktorn är hög. En kille blir exempelvis av en tjej tillfrågad om han vill vara ihop med henne. Det vill han ju mest av allt i hela världen men han har bara så svårt att visa det. Allt han vill är att gå längs vägen hand i hand eller att läsa och se på tv ihop. Tyvärr är rädslan att vara ihop med någon starkare och på sportlovet glömmer han till och med att han är ihop med henne. Kontentan blir att tjejen tröttnar och gör slut med honom.
I en annan kärlekshistoria får vi följa med en tjej som tillsammans med sin familj reser genom ett regnigt Europa. När bilen får motorstopp får de hjälp av en tysk familj. I denna familj bor en jämnårig kille med tjejen. Finns det något som heter "kärlek vid första ögonkastet" så drabbas tjejen i berättelsen av detta. Den första kyssen utväxlas. Resan får dock ett abrupt slut när tjejens mamma och pappa berättar att de ska skiljas och att man därför måste avbryta resan.
I denna bok ryms alltså inte bara berättelser om lycklig kärlek. Ibland blir det fel med kärlek och det känns realistiskt att dessa historier också får plats. En annan positiv aspekt med denna bok är att kärlekshistorier som inte är konventionella också berättas.
Nivån på berättelserna är något ojämn, men höjdpunkterna gör att denna bok verkligen kan rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar