fredag 8 oktober 2021

Nicola Yoon briljerar och berörOm du visste exakt hur ditt kärleksliv skulle bli, från första daten till sista kyssen, om du visste att det skulle sluta med hjärtesorg, skulle du ändå ta språnget?

I ”Instructions för dancing” (2021) möter vi Evie som är i full färd med att rensa ut hela sin bokhylla med romantiska böcker. En bokhylla som för övrigt är kategoriserad precis som i ett bibliotek. Hon har fått nog, hon har tappat all sin tro på kärleken för hur skulle hon inte kunna göra det!? Hennes föräldrar har skiljt sig för att hennes älskade pappa har hittat en ny kvinna i sitt liv. Pappan som varit hennes stora stöttepelare och som hon kunnat göra allt med, hur kunde detta ske? För Evie är sveket alldeles för stort och hon lovar sig själv att aldrig bli kär för kärlek är ändå skit och slutar med sorg och svek. När hon ska lämna sina gamla kärleksböcker på bibblan kommer hon på att det är stängt på söndagar så det slutar med att hon hamnar vid en ”library box-ge en bok, ta en bok”. Evie försöker ta sig därifrån utan en bok men med hjälp av ägaren till boxen får hon med sig en bok mot sin vilja, ”Instructions for dancing”. Hon cyklar hem och möter där sin syster och hennes nyaste pojkvän i en djup förtrolig kyss- och hon ser! Hon ser deras första möte, hon ser deras första kyss och framförallt ser hon exakt hur deras relation kommer sluta. Det här är varken första eller sista gången hon får denna uppenbarelse eller för Evie; förbannelse. Vad sjutton var det för bok hon fick med sig egentligen? Fast besluten om att hon måste lämna tillbaka boken till sin rätta ägare och förhoppningsvis få ett slut på de här synerna, beger hon sig till en dansstudio i stan. Helt plötsligt är hon själv med på en danslektion och innan hon vet ordet av har hon gått med på att vara med på en nybörjardanstävling som skulle kunna ge studion stor publicitet om hon och hennes partner skulle vinna. Och hennes danspartner? Xavier, som hon bestämmer för sig själv att hon absolut inte ska falla för, för hur skulle hon kunna det när hon lovat sig själv att aldrig älska igen?
 
Allt jag kan säga är att Nicola Yoon har gjort det igen! En helt otrolig ny ungdomsroman som än så länge bara finns på engelska men som kommer komma i svensk översättning. Yoon är i och för sig en av mina favvo-ungdomsförfattare men det är totalt omöjligt att inte bli kär och förtvivlad av denna bok. Jag är ju lite svag för böckerna som inte måste ha helt tillrättalagda slut och som fångar den där förtvivlande känslan av kärlek. Böckerna som sätter ord på allt man känner och har känt och det enda jag kan tänka är; varför fanns inte den här författaren när jag själv var i tonåren och behövde den här boken som mest?

The problem with broken hearts isn´t that they kill you. It´s that they don´t (Yoon)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar