måndag 22 november 2021

Pandemin hindrar den olyckligt kära Mary


 "Dumma sjukhus, dumma virus, dumma allt"

Mary känner sig besegrad, utslagen. För henne har världen gått under. Det har den inte men en influensa har kommit, ja faktiskt värre än en influensa. Man säger att det är en pandemi. Marys mamma upplever sjukdomen på nära håll. Hon arbetar på sjukhus och får jobba mycket över för att hinna med alla patienter. Det gör att mamma inte kan vara hemma så mycket, och när hon är hemma är hon trött, sur och grinig. 

För Mary är det nog ändå värst att hennes mobiltelefon är död. Stendöd. Det gör att hon inte kan kommunicera med sina vänner som hon vill. Skolan har tvingats stänga och Mary får sitt inomhus. Hon tycker inte att det finns något att göra även om pappa föreslår att de kan ju titta på film och tv-serier. Det tycker Mary bara är tråkigt. Allra mest vill hon ju prata med sina kompisar och särskilt Ella, klasskompisen hon är hemligt förälskad i. 

En dag bestämmer sig i alla fall medlemmarna i familjen för att spela spel. Det är ju riktigt roligt. Det är inte heller så tråkigt att ägna sig åt pyssellådan, lådan som Mary använde mycket när hon var liten. Dessutom kan man ju läsa och laga mat. 

När tillvaron ser ut att ljusna för Mary kommer nästa dråpslag. Hennes bästa kompis Luca är även han kär i Ella! Hur ska hon komma över det här?

"Kärleksvirus" är såklart en bok med många paralleller till den situation vi människor har befunnit oss i under pandemin med coronaviruset. En extra tvist är att Karin Salmson har petat in en kärlekshistoria i handlingen. 

Författaren Karin Salmson drev tidigare förlaget Olika och skriver gärna om frågor som berör normer och genus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar