tisdag 10 november 2020

Vänskapen och skrattet hindrar alla kulturkrockar


 Hur är det för en ung flicka att komma som ny till ett annat land? Minoo Shams debut "Maryam och mormorsmålet" handlar om just det?

På grund av krig har Maryam och hennes familj tvingats lämna Iran. Efter flykten hamnar de i Sverige. Idag är första dagen för Maryam i skolan. Hemma i Iran har hon läst 143 böcker på persiska och lärde sig läsa när hon var fem år. Men nu är hon i Sverige och hon kan ingen svenska och förstår inget av vad läraren eller klasskompisarna säger. 

Hon känner sig yr och vill bara lämna skolan och gå hem. Då plötsligt känner hon en mjuk hand röra vid hennes. Det är Ida. 

Detta är början på en fantastisk vänskap som skär rakt igenom klassbarriärer och kulturkrockar. Ida håller i Maryams hand och de springer tillsammans mot gungorna. Ida börjar skratta. Maryam ler och tänker att det är tur att Ida iallafall kan skratta på persiska. 

För skrattet och vänskapen är universell även om man just har hamnat mitt i en kulturkrock. Men hur gör man när man inte talar varandras språk? Maryam vill inte heller lära sig svenska. Hon vill bara tala persiska, det språk som hennes mormor som är kvar i Iran pratar. 

Går det ändå att vara vänner? Och räcker viljan hos de båda flickorna att hålla vänskapen levande?

En mycket fin debutbok av Minoo Shams. Det har utlovats fler böcker om Maryam och de ses fram emot med glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar