måndag 7 juni 2021

Jennifer Niven är tillbaka med ny ungdomsbok!

                                              

Den amerikanska författaren Jennifer Niven är tillbaka med en ny fängslande ungdomsbok, Andetag. Hon gjorde succé med sin debut för unga vuxna, Som stjärnor i natten (2015), som även har blivit filmatiserad. Jag tror inte att något fan av ovan nämnda bok kommer bli besviken på hennes nya roman.

18-åriga Claude, eller Claudine som hon egentligen heter, lever med sin mamma, pappa och husdjur i en sömnig stad i Ohio. Nedräkningen till studenten har börjat och det är då livet ska sätta fart på riktigt! Hon och bästa vännen Saz ska åka på roadtrip innan hon ska börja på college i New York och hon räknar dagarna. Men så släpper hennes föräldrar bomben bara några veckor innan skolan ska sluta; de ska separera och Claude ska spendera sommaren med sin mamma på en avlägsen ö utanför Georgias kust. Hennes värld och den idyll hon trodde sig leva i rasar samman. Skolan slutar och snart befinner hon sig på en båt på väg till ön och hon är inte nöjd! På den här ön bor det främst säsongsarbetare och den är känd för sitt naturliv. För en 18-åring som precis innan skulle lägga in en stöt på sin hemliga förälskelse kunde det inte komma mer olägligt. När båten lägger till möts de av några yngre killar i Claudes egen ålder som jobbar på ön. Behövs det sägas att det direkt tänds gnistor mellan Claude och den ena killen, Jeremiah Crew? Sommaren kommer att bli allt annat än vad Claude har föreställt sig.

Precis som i Som stjärnor i natten är det inte bara en dans på rosor i den här boken och det är ändå det jag själv uppskattar med Nivens böcker. I Andetag får vi vara med om den där första riktiga himlastormande känslan av att vara kär och den omöjliga sommarromansen som man inte kan låta bli även om man kanske borde…Niven har förmågan att sätta ord på tonårskänslorna utan att det blir banalt eller orimligt lyckligt och hon finns där för de som inte får sitt lyckliga och efterlängtade slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar