fredag 6 augusti 2021

Jefferson blir oskyldigt anklagad för mord


 Årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award är fransmannen Jean-Claude Mourlevat. Han har beskrivits som en förnyare av sagans traditioner och Jefferson är hans första bok som utkommer på svenska. 

Jefferson är en skötsam liten igelkott som lever i en idyll. Han bor i ett hus som ligger i ett förtjusande landskap, han har mat i överflöd och en förträfflig vän i grisen Gilbert. Han trivs med att vara ensam, med den detaljen att det kan bli lite väl ensamt. 

Så långt allt väl. Dagen som har börjat så bra för Jefferson ska enligt plan fortsätta hos frisören. När han kommer fram till frisören, den trevlige och pratsamme Edgar, så är det något som inte stämmer. Det verkar vara så lugnt inne i salongen. Jefferson går försiktigt in, och gör då en makaber upptäckt. Edgar ligger död på golvet, med en sax i bröstet. Den av naturliga skäl upprörde Jefferson gör då något utan att tänka sig för, han drar saxen ur såret, vilket uppmärksammas av en kund, en get som råkat somna i frisörstolen bredvid. Självklart tror geten att det är Jefferson som är mördaren!

En människojakt, förlåt igelkottsjakt tar sin början. Jefferson gömmer sig i en koja i skogen, men får hjälp av sin vän Gilbert. Tillsammans tar de sig till människornas land, där de tror att lösningen på brottet kan finnas. 

Detta kan vara enda chansen för Jefferson att frikännas från de allvarliga misstankarna. 

Jefferson är en bra och välskriven kriminalhistoria som i vissa delar kan liknas vid andra deckarmysterier som är riktade till barn i mellanstadieåldern. Denna historia vänder sig dock lite mer till en vuxnare läsekrets, jag menar, i vilken barnbok annars kan man höra talas om en igelkott som ibland tar sig en whisky?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar