torsdag 26 augusti 2021

Högaktuella teman i Zappias ungdomsroman

 



Artonåriga Eliza Mirk är blyg, lite speciell, smart och helt ensam. Ingen på skolan är intresserad av att vara med henne vilket i och för sig är fine för henne. Det finns nämligen en parallell verklighet för Eliza: på nätet är hon värsta succén! Det är dock inte fler än hennes absolut närmsta familj som vet om det här vilket är precis som Eliza vill ha det. På nätet har hon sitt alias LadyConstellation och under det skriver och ritar hon den sjukt populära serien Monstrous Sea som har miljoner följare och läsare.

I Eliza och hennes monster lever Eliza drömlivet på nätet och kan inte i sin vildaste fantasi tro att hennes verkliga liv någonsin kommer kunna mäta sig med det. Men så börjar Wallace Warland på skolan och saker och ting börjar förändras för Eliza. Mot alla odds (i andras ögon om inte annat) blir de efter lite trevande, nära vänner. Det visar sig att Wallace är ett stort fan av Monstrous Sea och Eliza hamnar i ett moraliskt dilemma om hon ska avslöja sin hemlighet eller inte för honom. Eftersom hon skyr all uppmärksamhet försöker hon in i det längsta hålla en låg profil men så råkar hennes alter ego bli avslöjat och allt ställs på sin spets. Hur sjutton ska hon reda ut det här?!

Francesca Zappia har skrivit en roman som även blandar in illustrationer från Elizas serie mellan kapitlen vilket helt klart höjer äkthetskänslan i boken. Den behandlar teman som i allra högsta grad är på tapeten idag, som depression och ångest hos unga. För mig som (lite äldre) läsare blir hela grejen med kändisskap online väldigt fängslande och jag kommer på mig själv med att jag funderar och analyserar mycket kring just den grejen. Idag blir det allt vanligare med att man kan vara kändis på nätet och dessutom tjäna sitt levebröd på det. Eliza har genom sin serie tjänat mängder av pengar på sin serie och merchandise, något som hennes föräldrar dessutom är helt ovetande om. De ser hennes illustrerande och skrivande som ett litet fritidsintresse och förstår inte alls vidden av hur stor hon är på nätet. Just tanken på att vi lever lite som i parallella universum är både fascinerande och skrämmande och jag tror att det inte är ovanligt att det blir den tydliga generationsklyftan som finns mellan Eliza och hennes föräldrar när det kommer till aktiviteter online. Det här är en bok som kan passa både ungdomar och deras föräldrar, just för att kanske få en liten inblick i hur online-livet kan te sig, även om det såklart är fiktion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar