tisdag 16 april 2013

Häxor, magi och kärlek... precis som det ska va

Häxor är på tapeten och här är ytterligare en i sammanhanget. Och precis som sig bör så får vi gott om magi, spänning och omöjlig kärlek i Farlig förmåga av Jessica Spotswood.
Systrarna Cate, Maura och Tess är häxor i en tid när häxeri fördöms och de som man kommer på som häxor i bästa fall låses in i avlägsna dårhus. Sedan deras mamma dog är det Cate som tar ansvar för sina systrar och ser till att de inte avslöjar sina krafter. I sin mammas dagbok läser Cate om en profetia som handlar om tre systrar som alla är häxor. Deras öde kan bringa en ny världsordning, eller om det går fel, bidra till en ny Fasans tid. Flickornas mamma verkar ha oroat sig för att det är systrarna Cahill som profetian handlar om. Dessutom närmar sig Cates 16 årsdag, och som tjej måste hon då avge sin avsiktsförklaring. D.v.s. hon måste berätta vem hon tänker gifta sig med eller om hon ska gå med i Systerskapet. Mycket att tänka på för Cate med andra ord. För det är inte så att hennes känslor heller riktigt följer den väg som skulle vara bäst för henne, barndomsvännen Paul visar tydligt att han vill gifta sig med henne men hennes känslor tillhör någon annan. Hon kan inte heller sluta att bråka med sina systrar, nu när de behöver hålla ihop mer än någonsin.

Helt klart är att Farlig förmåga är mycket läsfrestande. Den håller kvar mitt intresse och den slutar i precis rätt känsla så att man vill ha fortsättningen. Kanske är det inte det rätta valet om man söker nyskapande litteratur som vågar ta nya grepp. Men ibland är det faktiskt så att häxor, magi och kärlek är allt man behöver.

2 kommentarer:

  1. Det låter som en bra bok, jag brukar gilla det mesta som har med magi att göra, sedan är det bonus att det är romantik oxå ;)

    SvaraRadera
  2. Då kan nog denna falla i smaken :-) Jag tyckte att den var en rätt skön verklighetsflykt.
    //Mari

    SvaraRadera