fredag 18 oktober 2013

Nordiska väsen


Johan Egerkrans

Jag sitter med Johan Egerkrans otroligt vackra bok Nordiska väsen framför mig. I den här boken får man lära sig om de väsen som fascinerat och skrämt människor under en lång, lång tid. De går ofta under benämningen de underjordiska, mycket beroende på att de ofta bor under något, till exempel sten, träd, berg och hus.

 Förr var de en naturlig del av människors vardag. De var ett med naturen. De är precis som naturen i allmänhet varken goda eller onda. Däremot är det bästa att ha så lite samröre som möjligt med dem, eftersom de är nyckfulla och opålitliga. Man får veta att stål är något man kan ha med sig för att skydda sig mot de underjordiska. Men det allra bästa att ha med sig under sin skogspromenad är en sax. Den är gjord av stål och så kan man genom att fälla ut den bilda formen av ett kors. Silver kan också vara bra att ha i fickan, i fall man behöver blidka ett avogt inställt väsen.

Johan Egerkrans gör ett försök till indelning av de olika underjordiska varelserna (trots att han misstänker att de inte alls vill bli indelade i grupper och rent av kommer att bli förolämpade).
- Oknytt - t.ex. troll, vättar, Näcken, tomtar
- Dragväsen - väsen som är skapade på magisk väg genom pakt med mörkare krafter
- Hamnskiftare - människor som byter skepnad, t.ex. häxor, varulvar
- Dödsväsen - andar efter döda, t.ex. gengångare, mylingar
- Odjur - övernaturliga djur och bestar, t.ex. drakar, sjöodjur

I Nordiska väsen får man verkligen fördjupa sig i de sägner och myter som omger dessa underjordiska varelser. Allt inramat av ett linneklätt omslag och fantastiska illustrationer.


4 kommentarer:

 1. Låter som en väldigt spännande bok. Skriver själv om en fantasivärld där jag inspirerats av varelser från olika mytologier ... Så det här kanske vore en bra bok att hämta inspiration från :)

  SvaraRadera
 2. Det tror jag absolut!
  /Martina

  SvaraRadera
 3. Den här boken är så fin! Älskar illustrationerna.

  SvaraRadera