fredag 16 maj 2014

Författarbesök!


Bokklubbarna som huserar på Vetlanda bibliotek hade terminsavslutning förra torsdagen. Och då fick vi finbesök av ingen mindre än självaste Ingelin Angerborn. Hon berättade väldigt inspirerande om sina böcker, om hur det är att vara författare och varifrån hon får sina idéer. Dessutom så läste hon ett kapitel ur sin nya bok, Hjärta av damm, som kommer ut i juni. Det var mycket spännande och vi misstänker att kön till den boken kommer att bli lång...
Hon är ju fantastiskt populär och Vetlandas ungdomar är verkligen inga undantag. Efteråt tog de flesta chansen att få prata med Ingelin, ta bilder och såklart få sina böcker signerade. Alla hade tidigare fått Tredje tecknet, men några hade med sig alla Ingelins böcker som de hade hemma :-) Så pennan gick varm.
Här kommer lite frågor och svar från det som Ingelin berättade om:

Hur länge har du jobbat som författare?
Det är 12 år sedan min första bok, Pelle Pyton på friarstråt, kom ut.

Vet du alltid början och slutet på berättelsen innan du börjar skriva?
Ja, jag brukar ha slutet klart för mig. Sedan kan det hända att jag ändrar slutet om jag kommer på något bättre eller om berättelsen har tagit en annan väg.

Tror du på spöken?
Jag hoppas på spöken. Jag vill att de ska finnas. Jag har varit med om några spökiga saker.

Många av dina böcker handlar ju om djur. Har du några djur själv?
Jag har haft väldigt många djur, allt från hamstrar till akvariefiskar. Men just nu har jag inga. Min kanariefågel dog tyvärr för två veckor sedan.

Varför skriver du mysrysare?
Jag började med roliga böcker för jag trodde att det skulle vara lätt. Sedan visade det sig att det var ungefär det svåraste man kunde skriva. Men som ung blev jag inspirerad av Maria Gripes böcker och har sedan dess alltid haft en önskan att skriva lite rysliga böcker.

Är det jobbigt att skriva en bok?
Både och. Det är roligt innan man börjar skriva, när man funderar på idén. Mitt i processen blir det jobbigt, när man ska ta beslut åt vilka vägar berättelsen ska ta. Sedan när man börjar få ihop trådarna i slutet blir det kul igen. Det är många olika faser man går igenom.

Är det roligt att vara författare?
Ja, men man är ju väldigt ensam i sitt arbete. Det är bra att trivas i sitt eget sällskap.

Saknar man karaktärerna när man skrivit klart en bok?
Nä, jag är dödstrött på dem och vill aldrig träffa dem igen :-)

Kan du spanska?
Nej, jag fick ta hjälp när jag skrev Tredje tecknet.

Får du skriva vad du vill för ditt förlag?
Ja, i stort sett. I bland kan de komma med önskemål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar