fredag 22 augusti 2014

Hjärtlös

I somras läste jag bland annat Hjärtlös av Petrus Dahlin. Jag tycker att det faktiskt är en väldigt kuslig och ruggig bok, kanske till och med så
att man ska tänka en extra gång om man inte tycker om när det är obehagligt…

Maia är tillbaka i New York, i staden där hon en gång föddes. Hon är till och med samma lägenhet som hon faktiskt föddes i. Hon bodde där några år när hon var liten innan hennes föräldrar tog med henne till deras hemland Sverige. Men nu är de alltså tillbaka. Hennes föräldrar är riktiga karriärsmänniskor, pappan är forskare och mamman läkare, och de kräver ungefär samma sak av sin dotter. De har ansökt om att hon ska få gå på en av New Yors’s bästa skolor, men tills hon kan börja där  är hon hemma själv i lägenheten hela dagarna. Ibland har hon lite hemundervisning, någon gång har hon en balettlektion. Men annars är hon ensam och fördriver dagarna med att teckna, spionera på grannarna, skypa med bästisen Becka i Sverige och äta massor av sushi. För att lindra ensamheten köper mamman en hamster till henne. Hamstern lyckas dock rymma från buren redan första natten och när Maia i panik letar igenom lägenheten så hamnar hon tillslut i det låsta rummet, rummet som hennes föräldrar förbjudit henne att någonsin gå in i. Maia kan inte förstå vad det är för speciellt med det rummet (förutom att det är mycket varmare än resten av den kalla lägenheten) eller varför det är låst. Men snart blir hon varse om att där lurar mörka skuggor från det förflutna. Allt är inte vad det ser ut att vara.

Som sagt var så är det rätt stundtals rätt så kusligt men det är också väldigt spännande och man vet aldrig riktigt vart den ska ta vägen. Absolut värd att läsa! Kanske något för höstrusket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar