tisdag 16 december 2014

PAX

 
Syskonen Magnar och Estrid bor i Mariefred. De är väktare för det flera hundra år gamla hemliga biblioteket. Men ju äldre de blir desto svagare blir deras skydd. Det måste snart komma några yngre väktare. Biblioteket måste vaktas, eftersom det innehåller så mycket kunskap som inte får komma i orätta, onda händer.
 
Bröderna Alrik och Viggo lever ett minst sagt stökigt liv. Nu har de fått göra en omstart hos nya fosterföräldrarna Anders och Laylah. Fast längtan efter deras riktiga mamma, och ett tryggt och ordnat liv tillsammans med henne, är stark. Men det går fel redan första skoldagen för bröderna. Viggo vägrar låta skolans gäng, med Simon i spetsen, hitta på egna regler i fotbollsspelet på rasten. Det slutar med slagsmål som båda bröderna blir inblandade i. Skolans träslöjdslärare Thomas som är först på plats är dessutom Simons pappa, så det är inte så svårt att räkna ut vilken sida han står på.
 
I all frustration kastar Alrik en sten i Magnars växthus på vägen hem. För att betala skulden för det sönderslagna fönstret får de hjälpa dem med trädgården. Estrid och Magnar funderar på om inte bröderna kan vara väktarna som de har väntat på. De bestämmer sig för att sätta dem på prov. De tar med dem den långa vägen ner till biblioteket. De får i uppgift att damma och städa, men de får restriktioner att absolut inte röra en speciell hylla med böcker som står bakom lås och bom. Estrid lägger nyckeln i sin ficka och så låser de in dem. Viggo, som är en väldigt skicklig ficktjuv, kan ju bara inte låta bli att ta den. Vad som händer sedan är starten på en oerhört spännande kamp mot de onda krafterna som vill ta över Mariefred.

Nidstången är Åsa Larsson och Ingela Korsells första del i serien som heter PAX. Andra delen Grimmen kom ut samtidigt, och totalt ska det komma tio böcker i serien. Boken är välskriven, fantastiskt spännande och oerhört händelserik från början till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar