torsdag 16 april 2015

Järnprovet

Järnprovet  är första delen i ny fantasyserie, Magisterium, som skrivs av inga mindre än Holly Black (Spiderwick, Berörarna) och Cassandra Clare (The Mortal Instruments). Och jag som har gillat både Berörarna och The Mortal Instruments tycker att det här samarbetet bådar gott. Järnprovet riktar sig dock till en något yngre målgrupp än just de serierna, men Hey, fantasy är ju ålderslöst!

Järnprovet är en riktig trollkarlshistoria med magi, äventyr och trollkarlsskola. Javisst, det är inte svårt att göra kopplingar till Harry Potter och det finns en hel del likheter. Men det gör liksom ingenting, ibland är det skönt att få känna igen sig och Järnprovet står sig mycket bra som helt egen.
Callum Hunt har levt hela sitt liv med vetskapen om att det finns magi och att hans pappa är en trollkarl. Allt detta är dock förknippat med ren och skär ondska, det har Call alltid fått höra av sin pappa. Nu är det dags för Call att göra inträdesprovet till trollkarlsmagisteriet och trots att han medvetet gör riktigt dåligt ifrån sig och provet blir till en katastrof, så blir Call antagen som lärling till magisteriets högste trollkarl, mäster Rufus. Hans pappa protesterar och Call lovar att göra allt för att bli utslängd så snart som möjligt. Till en början tycker han att mycket riktigt att det är hemskt på skolan och han tycker verkligen inte om de andra i lärlingsgruppen (eller några andra elever på skolan). Ju längre tiden går desto bättre går det, och Call får till och med känna på hur det är att ha riktiga vänner. Men varför vill inte hans pappa att han ska gå i trollkarlsskolan eller ens ha med magi att göra? Vad är det han döljer?

Helt klart är det här bra fantasy och jag blir flera gånger överraskad av handlingen. Karaktärerna är också bra, de följer till viss del sina stereotyper men de utvecklas under tiden och bjuder de också på flera överraskningar. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar