onsdag 27 maj 2015

Helskruvat äventyr

Neil Gaiman
Det här är en berättelse om en familj. Mamman ska åka i väg på jobbresa några dagar, och hon har förberett sin frånvaro på alla tänkbara sätt. Det hon lämnar till pappan att ansvara för är att köpa mjölk. Det glömmer ju pappan givetvis bort, så när det bara finns apelsinjuice att ha på frukostflingorna får han gå till affären. Han är borta onormalt länge. När han till slut kommer hem och barnen frågar var han tog vägen börjar ett otroligt äventyr, där huvudrollsinnehavaren är ett mjölkpaket. (För han har minsann inte träffat någon han känner, och därför dröjt i affären så länge.)

Äventyret börjar med att ett rymdskepp suger upp honom när han är på väg hem till barnen med sitt mjölkpaket. De gröna, slemmiga snorliknande rymdvarelserna vill att pappan ger dem ägandeskap över hela planeten. Han vägrar och lyckas fly men dimper istället ner på ett piratskepp. Därifrån lyckas han med nöd och näppe bli räddad av en stegosaurus i en luftballong. Tillsammans med Professor Steg i hans Svävande-Boll-Person-Transport hamnar han i diverse knipor, hela tiden med mjölkpaketet som huvudperson. Det är vulkangudar, Splods öga, ponnyer, pirayor, wumpirer och diverse oerhört specifika profetior, dinosauierpoliser och tidsresemaskiner som finns med i det här osannolika äventyret.

Neil Gaiman har i Splods öga skrivit en rolig, helt skruvad historia som passar lika bra för vuxna som för barn. Jag tror i alla fall att även barn uppskattar den till exempel som högläsningsbok, speciellt om de får titta på Chris Riddells otroliga bilder samtidigt. Historien kommer kanske inte stanna kvar så länge i medvetandet, men jag uppskattade den under tiden jag läste den.

1 kommentar: