fredag 25 september 2015

Astrid Baros genialiska plan

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=131973&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=astrid+baros”Lågorna från elden kastar våra skuggor över väggen i grottan, och det ser ut som om vi var en del av en grottmålning som alltid har funnits här inne. Ett ögonblick känns det som om jag drömmer, och vaknar precis när jag tänker att det måste vara en dröm”
Astrid Baros är skilsmässobarn. Hon kastas mellan olika världar. Hon står på huvudet flera gånger om dagen för att kunna tänka bättre och för att sluta växa. Eftersom vuxna gör så mycket dumt. Hon har en genialisk plan. Hon ska rymma långt bort, stjäla en båt och ta sig ut till djävulsön där de tillbringade en fantastisk semester tillsammans. Bara pappa, mamma och Astrid Baros. De ska bli en hel familj igen. Allt enligt planen.
Astrid Baros är så påhittig att vuxenvärlden inte hänger med. Hon är snabb när hon tar sig över gränsen till Sverige och ”lånar” en båt för att ta sig ut till ön. Hon har sett till att ingen annan än föräldrarna kan ta reda på var de befinner sig. Sedan slutar turen. På ön bryter pappan benet och båtarna försvinner. De får övernatta i en grotta. Någon har nyss varit där. På den lyckliga semestern berättade pappan en historia om en enstöring som bodde på ön. Var det bara en skröna eller finns han på riktigt? Vad är dröm och vad är verklighet?
Astrid Baros är ett känsligt och intelligent barn som är beredd att göra vad som helst för att vrida tiden tillbaka. Hon iscensätter själv dramat kring kärnfamiljens vara eller inte vara. Det här är en rörande, spännande och riktigt rolig bok. Svår att lägga ifrån sig.

/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar