måndag 21 mars 2016

Den fantastiska historien om katten som försvann

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=139965&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=title%3A+%22Den+fantastiska+historien+om+katten+som+f%C3%B6rsvann%22
Redan från början så dras jag in i berättelsen på grund av själva berättandet. För det är verkligen det som är grejen med Den fantastiska historien om katten som försvann av Michael Morpurgo. Berättelsen. Det är en riktigt berättelse. Visst är handlingen fin och charmig, men den hamnar ändå i bakgrunden här.

Det handlar om Lily som växer upp på landsbygden i södra England under andra världskriget. Precis i det området där trupperna ska öva inför landstigningen i Normandie, så byarna måste evakueras och Lily och hennes familj tvingas att flytta. Det här är hennes dagbok. Hon skriver om skolan, vännerna, familjen, pappan som är i kriget, om katten Tips som försvinner vid flytten och om vänskapen med den amerikanska soldaten Adie.

Som sagt var en charmig och bra handling, som är allt annat än negativ och sorglig utan som snarare är hoppfull och med många glädjeämnen. En annorlunda skildring av vardagen för en familj under andra världskriget. Och en fantastisk historia om mer än bara en katt. Jag kan dessutom tänka mig att den här fungerar alldeles utmärkt som högläsning.

1 kommentar:

  1. Jag tycker böckerna om Michael Morpurgo är fantastiska. Läs också Fjärilslejonet och Min vän skuggan. Han har ett fint sätt att berätta om krig, djur, vänskap och relationer, genom att växla mellan nutid och dåtid och låta viktiga ämnen står i förgrunden. Carina K

    SvaraRadera