måndag 27 juni 2016

Snöstormen

Kanske är snö och vinter inte det första man tänker på nu när det nyss har varit midsommar. Men om man vill kyla ner sig lite i solstolen, och samtidigt läsa något som är så spännande att man bara inte kan sluta läsa, kan jag tipsa om Sofia Nordins bok Snöstormen

Snöstormen handlar om Rut som är på skidsemester tillsammans med sin pappa och syskonen Laban och Tyra. De har fått låna en stuga utanför Åre av en kompis till pappa. Den är helt okej, men ligger lite ensligt. På semester är det ju meningen att man umgås och ha det mysigt ihop, men Tyra upptäcker ganska snabbt att det inte är så lätt. Pappa tjatar om att syskonen inte ska sitta så mycket med sina mobiler, och en kväll utvecklar det sig till ett rejält gräl. Pappa, som har lite bråttom in till Åre för att hämta sin nya tjej vid tåget, smäller igen dörren och sticker iväg utan jacka. Sen dröjer det innan han kommer tillbaka. Väldigt länge faktiskt. När klockan närmar sig midnatt och det gått flera timmar sen pappa borde varit tillbaka börjar syskonen bli oroliga på allvar. Tänk om det har hänt pappa något? Ute snöar och blåser det väldigt mycket och han var arg när han åkte. När man är arg kör man inte bil särskilt bra... Mobilerna går inte att använda - det finns ingen mottagning. Syskonen är oroliga, men bestämmer sig för att gå och lägga sig. Det finns ju liksom inte så mycket annat att göra. 

När de vaknar morgonen därpå är det mörkt, kallt och märkvärdigt tyst i stugan. Strömmen har gått och utanför fönstret är det helt vitt. Det har snöat och blåst så mycket att stugan att blivit totalt insnöad. I kylskåpet är det nästan tomt, vattnet är slut och mobilerna fungerar fortfarande inte. Och hur länge kommer syret att räcka? Rut och hennes syskon vet inte vad de ska göra, men de vet att de måste handla snabbt, innan det är försent. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar