onsdag 13 januari 2021

Titanic - när drömmen förvandlades till en mardröm


 15 april 1912. Det osänkbara gigantiska skeppet Titanic höll på att sjunka i det iskalla vattnet, inte långt från Nordamerikas kust. Att skeppet skulle gå ett sådant öde till mötes sågs som omöjligt, Titanic var ju osänkbart! 

Fartyget hade hållit alltför hög hastighet och kört på ett isberg. Historien om Titanics undergång berättas i denna bok ur tioårige George Calders perspektiv. 

George och hans familj bor på en bondgård norr om New York. De senaste två månaderna har de spenderat i England där de hälsat på släkt och vänner. Aldrig har de haft så roligt! Nu ska de resa tillbaka till Amerika. 

På Titanic är självklart allt jättespännande för en tioårig pojke. En pojke som dessutom är busig och nyfiken och vill se allt och veta allt om skeppet. George får bannor för att exempelvis ha åkt rutschkana nedför den välpolerade och blanka ledstången som leder ned till den pampiga trappan i förstaklassfoajén. 

Detta skepp har allt! Till och med en simbassäng med havsvatten som är uppvärmt som i ett badkar. Dessutom blir Georges dröm uppfylld på resan. Han får nämligen träffa mannen som konstruerade Titanic, Mister Andrews. Det kan man kalla för en riktig båtbyggare! Det är också Andrews som förklarar för George att Titanic är det största rörliga föremål som någonsin har byggts. Det är också Andrews som berättar för George att skeppet är osänkbart. 

Ganska snart upptäcker dock George och hans syster Phoebe att skeppet har brister. Det finns exempelvis bara sexton livbåtar. Om något skulle hända kommer livbåtarna absolut inte räcka till alla. Georges dystra tankar skingras när han för höra att det finns en egyptisk prinsessa ombord, förvisso 2 500 år gammal men ändå. Det är alltså en mumie som har köpts av en rik man och som nu är på väg att transporteras till Amerika.

Denna mumie måste man ju bara se! George smyger ner på nedre däck där mumien förvaras i en trälåda. Han hittar lådan men blir då överraskad av en annan man. Det visar sig att detta är en tjuv. Tjuven visar upp en kniv som han börjar bända i lådan med. Precis när locket håller på att öppnas hörs ett fruktansvärt muller! Vad är det som har hänt? Är det mumiens förbannelse eller är det något annat?

Ja, alla som har läst om Titanic, eller för all del sett filmen, vet ju vad som händer. Boken "Jag överlevde Titanics undergång 1912" av Lauren Tarshis är en bra, informativ och spännande ingång till vad som hände den där ödesdigra natten för mer än hundra år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar