fredag 8 juni 2012

Fel grav och andra berättelser

Fina böcker som Fel grav och andra berättelser av Kelly Link lockar mig. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte mig men kanske en fin samling rysarberättelser, men lockad blev jag. Boken består av fem olika historier. Vi får läsa om en mindre lyckad poet som i ett djupsinnigt ögonblick låter några av sina dikter följa med sin flickvän ner i graven. Han ångrar sig dock och bestämmer sig för att gräva upp graven igen för att återfå sina dikter... Men allt är inte så dött under jord som man kan tro. Trollkarlarna i Perfil handlar om barn som jobbar hos de mystiska trollkarlarna som ingen egentligen har sett, men luften är full av trolldom. I världen utanför hotar krig och oroligheter och barnen hoppas att trollkarlarna ska gripa in. Här finns också en historia om en lite för verklig Tv-serie, en handväska som rymmer en hel värld och en tid av evighet och så en historia om tvillingarna som leker Död-leken i sitt stora, hemsökta hus med åtta skorstenar.

Det är liksom vackert och mystiskt. Inte skrämmande alls, vilket man kanske annars kan tro när man hör titeln. Berättelserna rör sig på ett annat medvetandeplan och blir som små konstverk. Någon av historierna har jag lite svårt att ta till mig, som Fel grav och Trollkarlarna i Prefil som känns lite för lång och omständlig. Däremot är Trolleri för nybörjare (om Tv-serien) vacker och magisk och den sista om tvillingarna, Specialistens hatt, är den med mest rysarinslag.

Troligtvis är ändå den största behållningen med den här boken de underbara illustrationerna av Shaun Tan som inleder varje berättelse. Där pratar vi magi.

2 kommentarer:

  1. Jag är väldigt väldigt lättskrämd av mig, men tror du att jag kan läsa denna ändå?

    SvaraRadera
  2. Oja! Som sagt var så är den inte ryslig eller skrämmande alls. Det är mer magiska berättelser. Jag lovar, inga hjärtskutt! (av det läskiga slaget)
    //Mari

    SvaraRadera