måndag 26 november 2012

Julklappstips för både små och stora

Bockarna Bruse på badhuset
En förmån när man arbetar med barnböcker är att man ofta får sig ett gott skratt!
En bilderbok som jag blev tokglad av att läsa är Bockarna Bruse på Badhuset av Björn F. Rörvik och Gry Moursund. Ett riktigt bra julklappstips!!

Den klassiska sagan har fått sig en riktig twist när de tre bockarna Bruse väljer bort vallen för att istället prova på att gå på badhus. Dyrt är det men det löser sig med en familjebiljett. De stöter på lite problem när de tänker hoppa i bassängen utan att duscha. De blir raskt stoppade av haren som också måste stoppa dem från att begå synden att nakenbada. Tur att de får leta badkläder i harens låda med kvarglömt, det blir en riktig provkavalkad där kalsonger åker upp på huvudet och både baddräkt och för stora badbyxor provas innan de hittar passande plagg.

Sedan skyndar de tre bockarna Bruse ut i badhuset som är fullt av olika badsugna djur, det bubblas och åks rutschkana för fulla muggar men så hörs ett väldigt oväsen ute från receptionen där hararna hojtar och skriker på någon. Vem stiger in, om inte Trollet, åh nej!! Trollet gör bomben i bassängen - Ur vägen! Det blir ett jätteplask och en musfamilj blir uppsköljd på land, några gamla renar trasslade in sig i varandras horn och en gädda hamnar avsvimmad på det grunda. Katastrof!

Inte nog med det, Trollet vill åka rutschkana men då ropar den lilla haren att det är förbud mot att vara dum på badhuset, då undrar Trollet om han kan sätta sig under rutschkanan eller om det också är förbjudet. Så rullas den lite mer klassiska handlingen upp med att de tre bockarna Bruse går upp för trappan till rutschkanan, först den minsta, sedan mellanbocken och till sist den ännu större och fetare största bocken. Trollet frustar och pustar och frågar vem som trippar på hans trapp och Trollet är bra sugen på att få tag på dem men då har bockarna Bruse ett riktigt ess i rockärmen!

De helt fantastiska fulkul illustrationerna lyfter handlingen till härliga skratthöjder och erbjuder en bra stunds tittande och fnissade!

Ett annat julklappstips är Astrids Lindgrens Tomten är vaken, illustrerad av Almapristagaren Kitty Crowther. En stämningsfull berättelse i gammalt snitt, poetiskt skriven om gårdstomten som pratar med djuren och sprider julefrid på gården. Texten skrevs redan kring 1960 men föll ett tag i glömska och återfanns senare och har nu äntligen getts ut på svenska! Som bäddat för högläsning på julafton!

2 kommentarer:

  1. Jag skrattar bara du återberättar boken. Bockarna Bruse är min favoritsaga. Kul med den i ny tappning. Vill du ha en annan klassisk saga i ny tappning så är ett tips De tre små vargarna och den stora stygga grisen av Evjenios Trivizas. Underbara bilder när Grisen tar fram tryckluftsborren och sedan dynamiten. Carina K

    SvaraRadera
  2. Ja just det De tre små vargarna och den stora stygga grisen har jag ju gått och funderat på flera gånger! Skrattfest är bäst!

    SvaraRadera