torsdag 2 maj 2013

Kretsen

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung, Glendower, begravd någonstans i Amerika. För att hitta graven ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. leylinjer som sägs sammanlänka besjälade platser. Den som väcker den sovande kungen kan förvänta sig evig lycka, tacksamhet och välstånd. Detta väcker förstås intresse på flera olika sätt.

Gansey, Adam, Ronan och Noah är alla elever vid privatskolan Aglionby. Gansey har efterforskat och sökt efter Glendower i åratal och de andra har hängt på av intresse. Gansey är en stenrik, sympatisk kille som är dödligt allergisk mot getingar. Adam kommer från en fattig familj med olika missbruksproblem, där pappan misshandlar både barn och fru. Han är fast besluten om att klara sig på egen hand. Ronan är en riktigt bråkstake, som är i fejd med sin bror efter det att de sett sin pappa bli mördad på garageinfarten. Noah vet de inte så mycket om. Han finns mest där.

På samma ort finns också Blue Sargent och hennes annorlunda familj. Blues mamma och mostrar är alla synska på olika sätt. Blue är däremot inte synsk, men hjälper de andra att se bättre genom att hon är närvarande. Hon förstärker energin kan man säga. Dessutom har hon hela sitt liv fått höra att om hon kysser sin sanna kärlek kommer han att dö.

Varje år på natten till St. Markus afton är Blue och hennes mamma eller mostrar på kyrkvaka vid en gammal bortglömd kyrka i utkanten av staden. Dit kommer, enligt legenderna, de som kommer att dö det närmaste året. Blue och hennes familj är där och skriver upp namnen på de som kommer, i uppdrag av sina klienter som vill veta sitt öde.

Denna natten ser Blue för första gången en ung kille som kommer stapplande på stigen. "Vad heter du?" frågar Blue. "Gansey", svarar han. Blue frågar sin moster vad det betyder att hon har sett honom. "Antingen är du hans sanna kärlek eller så dödade du honom", svarar hon. Detta är Ganseys och Blues första möte. Det kommer inte att bli deras enda. Deras vägar korsas snart igen och Blue hänger på killarna i deras jakt på Glendower.

Kretsen är den första delen i en planerad triologi av Maggie Stiefvater. Jag gillade den mycket och kan knappt vänta tills nästa del kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar