tisdag 17 februari 2015

Inmurade

1919 rasade en ordentlig snöstorm i det som då hette Solby. Snöstormen varade i flera veckor och några barn och byns lärarinna sökte skydd inne i skolan. Ingen av dem kom någonsin hem igen.
Idag heter byn Firnby (firn är ett ord för snö som inte försvinner någon gång under året, detta fenomen började i byn efter snöstormen).
Leo är ny i byn. Han hade vissa problem där han bodde innan och han hoppas att flytten till Firnby och till den nya skolan ska ge en nystart. Skolan är renoverad och de har bland annat fått en ny slöjdsal i källaren. Natta är klassens duktiga tjej som vill vara alla till lags. Teddy är son till klassens lärare och ser sig liksom stå över alla andra. Han är smart, behöver inte plugga så mycket och tillbringar så mycket tid han kan med att spela onlinespel. Han ingår i ett lag som han känner samhörighet med, även om han inte vet vilka de är egentligen. Men han trivs. Han vill helst inte umgås med någon i klassen, allra minst med Natta.
Av lite olika andledningar är de alla tre kvar på skolan en kväll och nere i den nya slöjdsalen upplever de någonting som de efteråt inte kan förklara. Blinkande lampor, barnskratt och onaturlig kyla... Vad är det egentligen som har grävts fram under renoveringen?

Inmurade av Lena Ollmark är en klassisk spökhistoria med en väldigt triggande grundidé. Stundtals är den riktigt spännande även om jag upplever att det inte alltid går riktigt hela vägen. Men här finns det som behövs för att göra en otäck spökhistoria som smyger sig på. Det ska komma fler delar i serien Firnbarnen och slutet öppnar sannerligen för en fortsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar