måndag 11 april 2016

Askfödd


http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=142911&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=askf%C3%B6ddTill en början så ser Askfödd av Sabaa Tahir rätt så tjock och kompakt ut. Det ändrar sig snart när man börjar läsa. Det går förvånansvärt snabbt att läsa boken, sidorna är luftiga, språket är rätt så lätt och kapitlena är alldeles lagom långa. Och jag gillar det här. Det är spännande, driven, intensiv fantasy som känns igen men som ändå känns ny.

Kapitlena berättas växelvis av Laia och Elias. Laia är en lärd, ett förslavat folk efter det att krigarna invaderade Imperiet. Hon bor tillsammans med sin mormor, morfar och storebror. Hennes föräldrar och äldre syster dog för flera år sedan. De tillhörde motståndsrörelsen. Laia misstänker att hennes bror håller på med något skumt och en natt så gör krigarna en räd mot deras hem. En Mask (deras elitsoldater) kommer med soldater, mördar mormodern och morfadern och griper hennes bror. Laias enda chans att rädda honom är att söka hjälp hos motståndsrörelsen. För att gå med på att hjälpa henne så vill de att hon utför ett uppdrag. Hon ska ta sig in på militärskolan Blackcliff, som slav, och spionera på Kommendanten.
På Blackcliff tar Elias precis examen som en av skolans bästa elever och är nu en äkta Mask. Men han är en ovillig Mask, han längtar efter frihet men hans planer på att fly krossas när fyra aspiranter, skolans bästa elever, ska tävla om att bli Imperiets nya kejsare. Däribland Elias.
Laias och Elias vägar korsas. De förstår varandra trots sina olikheter, trots att hon är en slav och han är en Mask. Snart blir det tydligt att de behöver den andre för att nå sina respektive mål.

I början blir jag nästan lite stressad av att kapitlena växlas och berättelserna avbryts. Men efterhand kommer de närmre varandra och deras berättelser går liksom mer in i varandra. Boken beskriver en bra fantasvärld som blir bättre efterhand i berättelsen. Jag tycker om både Laia och Elias. Ingen av dem är genombra och ingen av dem känns svag. De har sina svagheter och sina styrkor och känns liksom mänskliga. Jag gillar det här och ser fram emot att läsa fortsättningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar