måndag 21 augusti 2017

I bergets hjärta

Mårten Sandén

Sonja lämnar Göteborg och ger sig iväg på en resa upp till Norrland. Där ska hon träffa sin farfar, som är över hundra år. De har aldrig setts men det är mycket viktigt att hon skyndar sig dit. Sonjas pappa dog innan hon föddes så hon har aldrig varit i hans hembygd.

Redan på resan händer konstiga saker. Det är egentligen en buss som ska ta henne sista vägen fram till Årbergsholm. Men hon kommer till en gammaldags tågstation och hamnar på en tågvagn som dras av ett ånglok. Hon åker förbi ett torp och ser en kvinna med ett barn på armen ta farväl av en man. Samma man ser hon senare i tågfönstrets spegelbild och hur han byter om från enkla kläder till en kostym han inte verkar vara bekväm med. När hon kommer fram hämtar hennes pappas halvbror Carl henne. Han är otrevlig, skäller ut henne för att hon inte stått på hållplatsen som det var sagt och att hon ljuger om att hon åkt tåg eftersom inga tåg längre går. 

Sonja blir inte alls väl mottagen, huset hon ska bo i är stort och ogästvänligt. Det kommer en mycket obehaglig advokat och främmande män som ska diskutera något. Sonja vill åka tillbaka hem igen, men hennes kusin Seth tror henne när hon berättar om det konstiga som hänt och följer med henne på saker som anknyter till förr i tiden. De hittar ett viktigt brev i ett lönnfack i farfars skrivbord. De hamnar i ett farligt äventyr i den igenmurade grottan där det finns guld. Seth håller nästan på att dö eftersom han dessutom är svårt sjuk i en muskelsjukdom. Någon från förr i tiden vill att Seth och Sonja ska reda upp hemligheter som varit dolda i många år. Nutid och dåtid går mystiskt in i varandra och det blir bråttom att stoppa tilltänkt gruvdrift i berget.

Norrland är en intressant miljö att låta denna spännande berättelse äga rum. Boken heter I bergets hjärta och är skriven av Mårten Sandén. / Carina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar