tisdag 8 oktober 2019

Spännande om fixade fotbollsmatcher

https://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_id=searchResult_WAR_arenaportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_id=153379&p_r_p_arena_urn%3Aarena_facet_queries=&_searchResult_WAR_arenaportlet_agency_name=ASE506851&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_item_no=4&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_query=splej&p_r_p_arena_urn%3Aarena_search_type=solr&p_r_p_arena_urn%3Aarena_sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&_searchResult_WAR_arenaportlet_arena_member_id=186524583
Jag har nyligen fått upp ögonen för Torsten Bengtssons Splejserie. Lättlästa och spännande böcker för barn i mellanstadieåldern. Splej handlar om kompisgänget Peo, Lollo, Ester och Jamal som tillsammans har en egen tevekanal där man lägger ut program på nätet.
När de som bäst håller på att leta efter uppslag till ett nytt program hamnar Peo i trubbel. Han håller på att spela fotboll i närheten av ett hus där två fotbollsbröder bor. Han råkar då höra ett telefonsamtal där en av bröderna säger att han ska få laget att förlora. För detta ska de få 100 000 kronor. Han säger också något om att få en skuld struken.
Peo förstår ju att detta inte är bra och han blir också upptäckt av brodern som hotar honom. Han blir tillsagd att inte säga något, men till slut brister det och han berättar storgråtande för sina kompisar i Splej vad som har hänt.
Tillsammans försöker de utreda vad som har hänt och vad det är som gjort att bröderna med flit vill förlora matchen.
Innehållet är en bra mix av fotboll och spänning. Läsarna får också reda på vad "fixade matcher" innebär och vad spel och tips kan leda till om det vill säg riktigt illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar