fredag 9 oktober 2020

Vem stjäl lersoldaterna i Kina?


 Kusinerna Marvin, Ramses och Neffi ska under en vecka bo hos farbror Valdemar i Klamparbo. Valdemar är arkeolog och har samlat på sig en massa saker genom åren. Mycket av det är skräp. I hans trädgård finns det exempelvis maskiner precis överallt. Valdemar är bra på att komma på uppfinningar men han är inte så bra på att städa. 

Kusinerna har först svårt att hitta Valdemar. De hittar honom i ett gammalt garage. Snart ser de Valdemars senaste skapelse, en raket. Den är byggd av reservdelar från gamla vitvaror. Bränslet som används är kobajs! 

Hastigt och lustigt berättar Valdemar att de genast ska åka till Kina. De förskrämda barnen försöker protestera, men raketen har redan startat så det är bara att spänna för säkerhetsbältena. 

I Kina väntar ett nytt mysterium. Någon har börjat stjäla statyer från den så kallade terrakottaarmén. En arme med underjordiska lersoldater som byggdes för över 2 000 år sedan för att kejsaren skulle få beskydd i sitt nästa liv. 

Valdemar anar vem det är som står bakom stölderna. Spåren leder mot att det är hans gamle chef och numera ärkefiende Grävberg som är tjuven. Men hur ska man stoppa honom?

"Arkeologdeckarna och den underjordiska armén" är en spännande, rolig bok fylld med kunskap för den vetgirige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar