lördag 7 november 2020

Framtiden - Pirrande härlig och förfärligt otäck


 Rasmus sitter ensam inne på toaletten. Utanför hör han de andra elevernas röster och skratt. Han vill inte gå ut för han känner sig fel. Att han är fel, det får han ofta höra. Han blir mobbad för att han är annorlunda. 

"Jag vill bara bort", viskar han. I samma stund händer något. Lysrören i taket blinkar till. För en halv sekund skymtar han ett annat ansikte i spegeln. En vuxen mans ansikte där det istället borde vara hans barnansikte. 

När Rasmus smyger ut från toaletten är allt förändrat. Det är skolan som Rasmus går i men allt ser annorlunda ut. När han tittar på ett schema på en dörr ser han skrivet "vårterminen 2030". Han skyndar hem och träffar då på sitt äldre jag. Av denne får han en hint om att allt kan bli annorlunda. Man kan exempelvis, även om man har haft en hemsk barndom, få en flickvän och studera till något viktigt i Köpenhamn. 

Berättelsen "Spegeln" av Karin Aspenström i samlingen " Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet" hör till en av de mer hoppingivande i antologin. Här finns också mer otäcka och dystopiska beskrivningar av framtiden. Som att du vet om att du snart kommer vara med om en svår bilolycka där din bästa vän, en hund, och pappa och lillasyster Bodil inte kommer att klara sig. Denna text, "Nicrophorus vespilloides" av Oskar Kroon, som 2019 vann Augustpriset för "Vänta på vind", är gripande och är samtidigt en av de svåraste att läsa. 

Boken "Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet" har något för de flesta. De som gillar serieromaner får sitt lystmäte i "Badhuset" av Alma Thörn. Den handlar om en flicka som är övertygad om att hon kommer att drunkna på simlektionen som äger rum senare i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar