tisdag 25 januari 2011

"Five demons. One Warrior. No second chances."

The Lord of the Mountain är första delen av fem i en lättläst fantasyserie på engelska, utgiven av förlaget Barrington Stoke som ger ut många av förlagorna till Argassos böcker. Det vill säga att boken är skriven lättläst för engelsktalande ungdomar men passar alldeles utmärkt för svenska ungdomar som vill börja läsa riktiga engelska böcker.

Toms öde ser inte ut som andra 15-åringars. Han är nämligen en i släkten Yamada; förbundna att en i varje generation ska slåss mot de fem Lords of pain, demoner som inte vill annat än att ta över världen. Enligt legend och tradition ska Toms strider ske när han är trettio år. Det är då han ska slåss mot de fem lorderna, en förlust innebär att de tar över världen och en ny mörk tidsålder tar vid. Inför detta uppdrag tränar Tom varje dag hos Dragon, hans läromästare i kampsport.
Men demonerna har förlorat kamperna i många generationer och börjar nu att tröttna. Tom är inte mer än 15 år och långt ifrån färdigtränad när demonerna kallar på honom. Den första kampen kommer att stå mot The Lord of the Mountain. En tre meter lång best med tre röda ögon...

Det blir faktiskt rätt så spännande, jag hade inte så fantastiskt höga förväntningar på den här boken. Men jag kommer på mig själv med att vara fast i handlingen. Eftersom det är första boken i en serie blir det givetvis mycket bakgrund och själva striden går rätt så snabbt över. I sann LL-anda så beskrivs även bakgrund etc. snabbt i början i övertydliga repliker men det finns ju inte utrymme att väva in det i handlingen på samma sätt som det finns en full-lång roman.
Det engelska språket är inte särskilt krångligt och längst bak i boken finns en liten ordlista över de japanska kamp-uttrycken som förekommer i berättelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar