måndag 31 januari 2011

Spännande fantasy för yngre läsare


Möt den lille dvärgen Tann som inte är som andra dvärgar! När andra dvärgar mest vill hålla till djupt inne i Randbergens mörker så vill Tann istället ut i skogen på äventyr i det magiska riket Unadan.
Han har en god vän i den stora eken Bladhus och det är de två som tillsammans har skrämt bort den rysliga besten som höll hus vid bergets rötter och fick dvärgarna att darra.
I första boken i serien Legenden om Tann Skogsflickan är våren på väg och Tann längtar efter att få ströva runt i skogen med Bladhus. När han kliver ut ur den stora dvärgporten skiner solen på honom och han beger sig mot den stora trygga eken. Samtidigt trevar sig en liten späd och grönklädd varelse fram genom snåren. Den lilla varelsen har lång fläta och ljusbruna oroliga ögon. En liten skogsflicka som fladdrar framåt över gräset, som lutar sig mot stora eken Bladhus och viskar något. När Tann bubblande av glädje når fram till Bladhus och frågar om han är vaken berättar Bladhus genom barken att besten återigen sprider rädsla omkring sig men denna gången långt därifrån. Besten som Bladhus och Tann jagade iväg har tagit sig norrut och härjar nu hos skogsfolket och det är därför skogsflickan Aina nu ber Tann om hjälp att rädda dem.
Tann känner sig kluven, hans högsta dröm är att komma ut på äventyr men samtidigt vill han inte lämna sin familj och sina vänner. Han vet också att om han inte följer med kanske han blir kvar själv utan sin bäste vän Bladhus och det skulle vara hemskt. När Tann bestämmer sig är skogsflickan borta och Bladhus är fortfarande nyvaken och måste ha tid på sig att piggna till. Tann börjar gå, han är själv och allt framför honom är okänt och läskigt.
Det jag verkligen gillar med de här böckerna är de snygga omslagen och illustrationerna av Johan Egerkrans men också att varje kapitel avslutas sådär spännande och ovisst att man bara måste vända blad och se vad som händer! Niklas Krog, känd för sina händelserika böcker, har med Tann- serien fått till riktigt magisk sagofantasy för 7-9 åringarna! Nu får man spänt vänta på tredje delen Drakmötet som ges ut av B Wahlströms förlag och går att köpa i mars!

2 kommentarer:

  1. Niklas Krog kommer till min skola i mars för att besöka mina elever. =)

    SvaraRadera
  2. Åh vad kul! Han har ju skrivit så mycket olika spännande böcker = mycket att fråga och mycket att peppa eleverna om!

    SvaraRadera