tisdag 7 juni 2011

Här börjar Legenden om Morwhayle

Jag har helt klart kommit in i ett fantasystim. Senast så slukades Häxmästaren av Peter Bergting (som redan är ett känt namn som illustratör, han har bland annat illustrerat De dödas rike av Sofia Bergting). Häxmästaren är den första delen i Legenden om Morwhale utgiven av bokförlaget Semic.

Precis som i Tankeläsaren så känner jag de klassiska fantasyvibbarna. Det är sällsamma världar, magiska svärd, drakar, monster, varulvar, ondska, magi och strider. Arteil och Malda Krill är tvillingar, men som små skildes de åt. Deras mor dog och fadern tog bara med sig Arteil i sin flykt. Arteil har nu vuxit upp i den rätt så lugna staden Gopnyk och får av sin far inte några svar alls på sina frågor om sin syster och deras gamla liv. Men så en dag dyker Malda oväntat upp genom en gömd portal i Arteils sovrum. Hennes liv har tagit en helt annorlunda inriktning än Arteils och nu behöver hon hans hjälp. Hon tar honom med sig till Morwhayle där hon behöver Arteil för att genomföra sina inte helt rumsrena planer. Arteil märker att Malda inte är som han trodde, hon bär på mörka hemligheter och Arteil vet inte vems sida han egentligen ska stå på.

Det här är ett äventyr i högt tempo. Lite tid ägnas åt utforskandet av hemligheterna och vem som egentligen håller på med vad. Berättarfokuset ändras också ofta, trots detta har man ibland svårt att sätta sig in i karaktärernas motiv. Men tempot i boken gör att man ändå vill vända blad och historien blir verkligen aldrig tråkig, inga långsamma passager här inte. Boken lockar fantasyläsare i alla åldrar. För att fortsätta följa tvillingarna Krill får vi vänta på nästa del i legenden.

4 kommentarer:

  1. Jag tackar ödmjukast för fina recensionen =).

    SvaraRadera
  2. och Tack för att du skriver böcker Peter :-)

    SvaraRadera
  3. Tack, jag hoppas på att det första trevande steget är bakom mig nu och att nästa bok ska bli ännu bättre =).

    SvaraRadera