tisdag 23 augusti 2011

Krig, känslor, spänning och mycket mer

Jag tog in Jellicoe Road på prov efter att ha läst så goda saker om den i andra bloggar. Tänkte att den är i alla fall värd ett försök. Jag blev inte besviken.

I Jellicoe krigar eleverna vid Jellicoe School mot de ungdomar som bor i staden, the Townies , och mot kadetterna, the Cadets. Detta sker varje höst när kadetterna kommer för att ha bushträning. Ingen vet riktigt hur det startade, men det är näst intill på liv och död. Alla tar det här på fullaste allvar och det finns till och med en bok med detaljerade regler för hur kriget ska utkämpas.

Det här året har den föräldralösa Taylor blivit vald till ledare för skolan. De övriga i gruppen tycker inte om det, men hon tänker inte ge upp så lätt. Det visar sig att Jonah Griggs är ledare för kadetterna - och Griggs och Taylor har träffats tidigare. Då fick de båda se sidor av varandra som de nu döljer för att inte ge fienden övertaget.

Det faller sig så att medan övriga elever är på lov umgås Taylor, Griggs och Chaz Santangelo - ledare för the Townies - ganska intensivt och de kommer varandra närmare trots att de är fiender. Samtidigt försvinner Hannah, som tagit hand om Taylor sedan hennes mamma dumpade henne vid en bensinstation i Jellicoe. Ingen vet var hon är och Taylor är hemskt orolig. Hon misstänker dock att Hannahs försvinnande har med Taylors mor att göra.

Parallellt med den här historien får vi följa ett annat gäng ungdomar. En mycket tragisk historia. Tre av dem har förlorat allt i en bilolycka, den fjärde räddade livet på dem och den femte råkade stöta på dem och kunde inte glömma utan återvänder varje år. Pö om pö flätas deras historia samman med den nutida, vilket ger både förklaringar och nya frågor.

Ja, jag vet att det här verkar rörigt och jag kan verkligen inte förmedla hur bra den är. Jag kan berätta att jag mot slutet av läsningen gjorde ett litet uppehåll på ett par dagar, för jag ville inte att den skulle ta slut. Grät gjorde jag också, i slutet.

Det tar ett tag att komma in i handlingen och hålla isär alla personer, men det är SÅ värt det. Läs.

3 kommentarer:

 1. Jag älskar den boken! En av mina favoriter! :D

  SvaraRadera
 2. Den här har jag insett att jag måste ge mig på snart, det var länge sedan jag såg något så tokhyllat. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har också förstått att jag måste läsa den här så snart som möjligt. Man vill ju inte missa hipen :-)

  //Mari

  SvaraRadera