torsdag 4 augusti 2011

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning- en kulturchock lika mycket som kulturkrock


Jag skrockar inte så lite när jag läser den här fantastiska ungdomsboken om Alicja som har en polsk mamma, Beata. Författaren Emmy Abrahamson skriver inlevelsefullt och dramatiskt om alla de kulturkrockar som kan uppstå när ens mamma och släktingar är från polen och därmed också håller hårt i traditioner kring matlagning, hantverkare, huskurer och vilken sorts folk man kan lita på eller inte.

När Beatas syster Jadwiga ringer ger hon exempelvis det oumbärliga tipset att Alicja måste skölja ansiktet med urin för att bli av med sina finnar. Finnarna som Alicja tycker är död pinsamma men som hennes mamma gärna påpekar till folk att man inte ska prata om... just för att Alicja tycker det är pinsamt...

Alla dessa traditioner och mamma Beatas åsikter resulterar i att Alicja har en hemskt massa regler som berättar hur man ska göra och tycka. I enlighet med Beatas matlagning som mestadels består i att långkoka olika mer eller mindre ätbara livsmedel finns exempelvis regel nr 239:
"Acceptera att fast livsmedelsverket starkt rekommenderar att man inte äter möglig mat eftersom att det kan leda till allergiska reaktioner, framkalla sjukdomar och i extrema fall till och med ge upphov till tumörer, ska gamla , mögliga ostar inte kastas bort utan istället användas till lasagnesås". Det är denna fantastiska matlagning som Alicja bestämt försöker skydda sina vänner Tysta Marie och Natalie ifrån.

Förutom muntra regler handlar boken också om att Alicja som väntat sig ett lugnt och fridfullt sommarlov, när kompisarna har sommarjobb och hon mest ska hänga hemma, istället får fullt upp hela sommaren. Hon träffar den alltför bildsköne Ola Olsson i några obekväma och några bekväma situationer (bästisens favoritspan)och det blir någon Gyllene Tiderlåt med kompisarna. Beatas storrökande kusin Sylwia och hennes dotter Celestyna måste räddas från Sylwias alkoholiserade man, därav måste Alicja åka och titta på när påven besöker Sverige samt följa med sin mamma och hämta saker som blivit kvar i Sylwias lägenhet i Polen och då också smuggla med några prima polska hantverkare med hem. Det blir stökigt och roligt och bitskt när polska traditioner möter svenska, det här var en riktig höjdarbok!

Passar bra på slutspurten av sommarlovet för de som är lediga!

1 kommentar:

  1. Har precis avslutat denna boken faktiskt. Riktigt kul. Tumme upp!

    SvaraRadera