fredag 1 februari 2013

Bronsdolken - mitt läsäventyr

Den utstötte är den första delen i serien Bronsdolken av författaren till Vargbröder, Michelle Paver. Den här gången är handlingen förlagd till den grekiska bronsåldern.
Hylas är tolv år och utstött från samhället eftersom han är föräldralös. Nu flyr han för sitt liv när han jagas av onda män i svarta rustningar. Krigarna har dödat hans hund och jagat iväg hans lillasyster Issi. Vart hon kan ha tagit vägen har Hylas ingen aning om. När han gömmer sig i en gravkammare stöter han på en döende man från ett annat land. Mannen ger honom en dolk av brons och säger åt honom att ta sig till havet.
Det handlar också om Pira, dotter till en prästinna. Pira har levt hela sitt liv instängd i templet. Nu ska hon giftas bort men hon drömmer om frihet. När hon rymmer från sitt öde korsas hennes flyktväg med Hylas. Men de som jagar är inte långt borta, men vad är det de egentligen vill? Varför är de ute efter en utsött?

Det här är faktiskt precis lika spännande och läsfrestande som Vargbröder och karaktärerna kan man väl säga känns igen till viss del därifrån. Hylas är en kille som är van vid att klara sig själv i vildmarken och han är van vid ett hårt liv. Men bortskämda Pira är tusen gånger mer modig än vad man först kan tro och hon tänker minsann inte vara den som är helt beroende av någon annan. Även Ulv får sin motsvarighet i delfinen Silver, ett intelligent och modigt djur som gör allt för ”sin” människa.
Bronsdolken är ett äkta äventyr som jag gärna vill läsa fortsättningen på. Men nu får man väl vänta till hösten innan del två ser dagens ljus.

1 kommentar:

  1. Gav bort den i julklapp till en 10-årig tjej. Har inte hört vad hon tyckte, måste kolla detta! Men det var kul att läsa din recension:)

    SvaraRadera