torsdag 11 juli 2013

Vad jag såg och när jag ljögVad hon såg: Året är 1947. Evie är femton år men längtar tills hon fyller 16. Då ska hon börja röka och börja använda läppstift, vad hennes alldeles för snygga mamma än säger. Evies styvfar Joe har återvänt efter att ha stridit i andra världskriget och nu går det bra för familjen. Plötsligt så kommer Joe med idén om att de ska åka på semester till Palm Beach, bara så där, trots att skolan snart ska börja. Där dyker Peter upp. En snygg ung man med mycket charm som stridit tillsammans med Joe i kriget. Evie faller genast för Peter. Och i hennes ögon så verkar det faktiskt som att han tycker om henne också. Hon blir så uppfylld av sin förälskelse att hon inte hinner läsa in tecknen i det som händer runt omkring henne. Spänningen mellan Peter och Joe, mammans golfutflykter, blommorna på hennes bil…
När hon ljög: ”Så mycket lögner omkring mig. Tillräckligt med lögner för att fylla tio drömhus”. Evie är egentligen den enda som inte ljuger. För hon är inte sån. Men runtomkring henne flödar lögnerna och det blir allt mer påtagligt att något är fel, ordentligt fel. Och när hon väl måste ljuga, vems parti ska hon ta?

Låt mig presentera Vad jag såg och när jag ljög av Judy Blundell. Hela stämningen i boken andas av 40-talet, av röda läppar, cigarettrök och av parfym. Och av lögner, de genomsyrar hela boken och bidrar till att det stegvis skapas en obehagskänsla i magen. Jag gillar det. Jag tar mig över första tröskeln, för det tar ett tag innan jag börjar sympatisera helt med Evie. Men snart så inser man att det är hon som är bra. Det är hon som har koll, hon som egentligen ser. Det är bara det att hon tror det bästa om människor, och hon vill dem väl.
Så läs och dras med. Rakt in i Floridas hetta, tunga parfymer, svek och riktig kärlek.

1 kommentar:

  1. Det låter som en obehaglig bok, jag brukar inte gilla dem men den här blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera