torsdag 1 augusti 2013

Förbannelser i vildmarken

Helt klart är att detta är en av sommarens streckläsningsböcker: Saeculum av Ursula Poznanski. Jag går direkt igång på snyggsnygga omslaget och svarta sidor. Det kan ju inte bli dåligt!
Saeculum är namnet på en lajv-grupp. Det som utmärker just den här gruppen lite extra är att de gärna tar steget längre än andra grupper, de är möjligtvis lite mer extrema. De vill att deras medeltidslajv verkligen ska kännas verkliga och förbjuder all form av modernt leverne under sina konvent. Platserna som lajven utspelar sig på ska vara så öde som möjligt, så långt ute i vildmarken att ingen någonsin skulle kunna få för sig att ta vägen förbi.
Bastian är en läkarstudent som aldrig tänkt tanken på att han skulle tillbringa fem dagar ute i vildmarken och leka medeltid. Men nu har han träffat Sandra och hon lockar med honom till Saeculums konvent i skogen. I gruppen finns också Paul, gruppens ledare som har naturlig talang för ledarskap men som också har något som får Bastian att ibland rygga tillbaka. Och där finns Iris, som har håret i olika längder och färger, spelar harpa för att glömma världen och som helt klart bär på något mörkt. Platsen som årets konvent ska utspela sig på är inte obekant för större delen av gruppen, de var där förra året också. Men det betyder även att de vet vad platsen bär på; en förbannelse. En medeltida sägen som säger att en mördad bror håller kvar alla som beträder hans mark. Det är egentligen ingen som tror på förbannelsen men det dröjer inte länge förrän mystiska saker börjar hända. Gruppmedlemmar försvinner
spårlöst, kryptiska meddelanden på urgamla barkbitar, skrik om natten och saker som försvinner... Bastian kan för sitt liv inte tro på att det verkligen skulle finnas en förbannelse. Men helt klart är att det är något som är i görningen och gruppen är snart i vildmarkens våld.

Mystiken tätnar ju längre historien går och man sitter på helspänn och vänder gärna blad en gång till. Bara för att få veta. Boken är tjock men inte svårläst och jag tycker att den tar slut otippat snabbt.  Ledtrådarna om vad som är på gång kommer med jämna mellanrum och rätt så ofta så ligger jag som läsare steget före huvudpersonerna. Men att jag har listat ut lösningen ett par kapitel i förväg gör liksom ingenting för vägen dit är så spännande ändå. För den som längtar efter ett äkta äventyr är Saeculum en verklig hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar