torsdag 7 november 2013

Easy going

Joanna börjar få panik. Hennes mamma har sagt att de inte kommer att ha råd hämta ut Joannas välbehövliga medicin. Utan medicin blir det fullständigt kaos i hennes huvud. Anledningen till att de inte har pengar är för att pappan är en sjukskriven, deprimerad psykolog utan examen och mamman har fem refuserade böcker i bagaget. Bara för att hon vann pris för sin debut betyder inte det att hon kan fortsätta skriva lysande böcker. Pappan sitter dag ut och dag in framför meningslösa frågesportprogram med sin rutiga filt över mysbrallorna och mamman sitter och jobbar med sitt misslyckade författarskap ute i köket. Under tiden kämpar Joanna för sin överlevnad.

För att få in en liten inkomst säljer hon utgångna kondomer för en billig penning. Men de pengarna räcker bara till cigaretter då och då, mat till familjen och kanske till något linne på rea. Samtidigt som hennes tabletter mot adhd snart är slut blir hon mer och mer desperat. Hon får av misstag reda på ett sätt att få snabba pengar. 17500 kronor som skulle kunna bli hennes, att köpa medicin för. 17500!

Samtidigt finns också Audrey, tjejen som hon läser tyska ihop med. Hon får henne fullständigt ur balans, totalt blixtförälskad. Hon måste fixa de där pengarna. Hon fungerar inte utan sin medicin och föräldrarna är så inne i sina egna desperata liv att de inte märker Joanna. Hennes enda utväg är att ge sig in i affärer som inte på något sätt är bra.

Jenny Jägerfeld vann Augustpriset 2010 för sin bok Här ligger jag och blöder. Och hon lyckas (tvärtemot Joannas mamma) fortsätta skriva bra böcker. I Jag är ju så jävla easy going beskriver Jägerfeld hur det är att leva med adhd på ett väldigt trovärdigt sätt. Man får även en oerhörd insikt i hur det är att hela tiden leva på minimalt med pengar och hur man kan tvingas att ta till allt mer desperata metoder för att klara sin överlevnad, när föräldrarna sviker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar