tisdag 21 januari 2014

talk to you later


ttyl lyser knallrosa mot mig och utlovar ett nytt grepp inom ungdomslitteraturen. Den är skriven i chatform rakt igenom hela boken. Det är de tre bästa vännerna Angela, Zoe och Maddie som precis börjat sitt andra år på high school och på eftermiddagarna, kvällarna, nätterna och helgerna använder de chatten för att prata ut med varandra om allt som händer. Angela blir kär i Rob, Zoe dras till läraren mr H och Maddie börjar sakta men säkert att hänga med skolans coolaste gäng. De har lovat varandra att alltid hålla ihop, att alltid vara bästa vänner. Men det är inte så lätt när de slits åt olika håll och har egentligen rätt så olika drömmar.

Formatet gör det hela rätt så lättillgängligt, texten är luftig och dialogformen tar ju bort långa beskrivningar. Ändå så får man en rätt så bra bild av tjejerna och deras tonårsliv. Tyvärr så serveras här också en rätt så ordentlig mängd med amerikanska stereotyper. Angela är den supersöta tjejen som mest tänker på killar, skriver om ”dagens outfit” och slänger sig med ord som *gruppkram*. Hon blir ordentligt kär mest hela tiden och Zoe och Maddie står redo att sopa upp spillrorna när hon blir sårad. Zoe är toppeleven med krävande föräldrar, hon vill inte synas eller märka ut sig något särskilt och vill helst inte såra någon i onödan. Maddie är tuffingen som inte är rädd för att säga vad hon tycker och som egentligen mår lite dåligt av att Zoe är så duktig och därmed gärna gör lite narr av henne. Inga särskilda överraskningar i deras handlande heller, Angela blir kär i fel kille
, Zoe får ångest och Maddie spårar ur. Jag får också för mig att det kanske är lite svårt för svenska ungdomar att kunna identifiera sig med de här tjejerna, allt är väldigt amerikanskt och ligger en bit ifrån den svenska vardagen. Men det går att ha överseende med.

Det kommer att komma två till delar i den här serien som heter the internet girls (skriven av Lauren Myracle) och titlarna följer samma tema: ttfn och l8r, g8r.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar