tisdag 26 januari 2016

Lina + Rymden = Tobbe

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=142112&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=Lina+rymden+tobbe
Lina + Rymden = Tobbe (av Gustaf Lingmark) tycker jag är en fantastisk titel. Den sätter liksom igång fantasin.
Tobbe är egentligen en rätt så normal 13-åring. Lite extra nördig kanske. Han tycker om rymden och är smart. Just därför så blir han mobbad på sin nya skola. Främst av coola Falken och hans anhängare. Han till och med kallas Rymden som smeknamn. Hans bästa (och enda) vän är Lina. En några år äldre tjej som han lärde känna när hon var med i kamratstödjarna och tog sig an honom när han var ensam. De har liksom hängt ihop sen dess, trots att de är så olika. Lina hänger med sina lite äldre vänner, går på mycket fester och söker sig till inte så bra killar. Hennes föräldrar håller på att skiljas så hela hennes tillvaro är rätt så trasslig. Den enda som inte är trasslig är Tobbe. Och Tobbe älskar Lina, han önskar så att hon skulle känna något mer för honom också. Han drömmer om henne, skriver dikter till henne och målar hennes porträtt. Men hon ser inte.
Det är rätt så fint beskrivet, Tobbes önskan om att vara precis allt det som Lina vill ha, hur han är villig att förändra sig för hennes skull. Samtidigt som han vet att det som hon verkligen gillar med honom är att hon kan vara precis som hon är i hans närhet. Mellan dem finns inget skådespeleri eller hitte på.

Det här är en bok som rätt exakt beskriver den här känslan att vara tretton, fjorton år. När skolan är jobbig, de som finns i den skapar ångest, den beskriver första fyllan, första förälskelsen. Allt kryddat med lite toppar och dalar. Det är ett rätt så enkelt språk och kapitlen är korta så det finns egentligen inga större hinder att bara läsa vidare när man väl har börjat. Jag hade innan läst att det skulle komma en twist på slutet så en är tvungen att läsa till absolut sista sidan. Och det stämmer. Det är en ordentlig twist. Som jag tyvärr (och detta är egentligen mitt enda ”tyvärr” med boken) hade större förhoppningar om. Djupet som det hade kunnat skapa försvinner med ordet ”lek” och istället så blir det tyvärr snarare bagatelliserande.
Annars är det en genomfin bok. Precis som det ska va, en riktig tonårsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar