måndag 18 januari 2016

Som eld

http://biblioteket.vetlanda.se/web/arena/results?p_p_state=normal&p_p_lifecycle=1&p_p_action=1&p_p_id=crDetailWicket_WAR_arenaportlets&p_p_col_count=3&p_p_col_id=column-2&p_p_mode=view&facet_queries=&search_item_no=0&sort_advice=field%3DRelevance%26direction%3DDescending&search_item_id=141460&agency_name=ASE506851&search_type=solr&search_query=som+eld+l%C3%B6vestam


Anna och Lollo ser varandra för första gången på båten ut till skärgården. Anna och hennes pappa åker dit varje sommar till sitt hus. För Lollo är det första gången, men hon önskar att det vore den sista. Hennes föräldrar har just köpt ett hus där och familjen ska tillbringa ett par veckor vid kusten innan de åker vidare till sommarhuset i Spanien. Det känns som att de hamnar vid världens ände och Lollo vill bara hem till sina kompisar. Anna, däremot, älskar att vara ute på ön. Att hon är isolerad från omvärlden gör henne inte det minsta. Fast hennes och pappas lilla hus börjar bli risigt. Taket behöver tätas till exempel. Pappa säger hela tiden att han ska göra det. Men han har så ont i ryggen, och så är han mer intresserad av att dricka öl.

Lollo tycker att Annas pappa ser skabbig ut och att Anna själv verkar lite konstig. Hon ser ut som en kille med stövlar och knotiga ben i shorts. Anna tycker att Lollo och hennes familj är snobbar, med sitt stora, fina hus och en båt som är dubbelt så lång som hennes och pappas.

Men så möts de vid båtbryggan en kväll. Lollo följer med Anna i hennes lilla båt för att lägga ut nät. De småpratar och Lollo frågar Anna om det finns några snygga killar på hennes skola. ”Jag gillar nog tjejer mer.” säger Anna. Orden bara slinker ur henne. Hon har faktiskt aldrig formulerat dem högt förrän nu. Där börjar Annas och Lollos historia. Lollo har aldrig tänkt på tjejer på det viset innan, men det är något speciellt med Anna. Fast deras världar är totalt olika dras de till varandra som magneter. Anna är lite förvånad över sina känslor för rikemanstjejen, men lycklig – det är så här det känns att ha en tjej! Men för Lollo är det betydligt mer komplicerat. Vad gör man när man blir kär i någon som inte passar in i ens liv på något sätt?

När författare som gjort sig kända som vuxenboksförfattare ger sig in i barn- och ungdomsboksgenren blir jag alltid lite nyfiken. Sara Lövestam gör det bra tycker jag! Som eld är en bok som berör med sin trevande kärlekshistoria. Man bara önskar att tjejerna ska strunta i alla uppsatta regler och påhittade mallar och följa sina hjärtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar