tisdag 27 december 2016

Lidbeck x 2

Den här hösten har varit lite som julafton eftersom favvoförfattaren Petter Lidbeck har kommit ut med inte mindre än TVÅ nya böcker med bara några veckors mellanrum; Det vita huset och Becca. Jag hade förstås hoppats att hinna läsa dem direkt när de kom ut, men så blev det inte riktigt.

Det vita huset är en thriller där huvudpersonen Yusef luras av några äldre kompisar att ta sig in ett okänt lyxhus, där han av misstag begår en stöld (låter lite märkligt, men så är det). Efteråt är Yussef fullkomligt skräckslagen - han har blivit kriminell, vad kommer att hända med honom om någon kommer på vad han har gjort? Kommer han att hamna i fängelse? Och varför är Hellman, som också var med vid inbrottet, plötsligt spårlöst försvunnen? Utöver den spännande storyn är detta än bok som också tar upp frågor om bland annat grupptryck och klasskillnader. 

Becca handlar om Daphne som bor på barnhem. Förutom att hon är föräldralös har hon dessutom oturen att ha fötts med en missbildning som är så hemsk att folk ryggar tillbaka när de får se henne. Både barnen och föreståndarinnan på barnhemmet gör sitt bästa för att aldrig låta Daphne glömma hur ful hon är. Att hon skulle bli vald av några av de vuxna som besöker barnhemmet för att hitta ett adoptivbarn kan hon bara glömma. Men en dag händer något fantastiskt - Daphne stöter på en man när hon är ute och promenerar. Mannen är precis på väg att kasta sig utför en klippa, men Daphne stoppar honom. Efteråt är mannen, som visar sig vara en berömd skådespelare, utom sig av tacksamhet för att Dapne räddat hans liv. Deras vänskap blir början på ett helt nytt liv för Daphne och äntligen får hon chans att lämna barnhemmet. För ingen plats på jorden kan väl vara värre att vara på än där? Eller...? Becca har lanserats som en krypande rysare, och krypande är den stundtals, men inte särskilt läskig. Läsare som förväntar sig att bli skrämda lär nog bli besvikna, men jag ger ändå tummen upp för Becca!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar