tisdag 12 februari 2019

Inte träligt om trälar och gudar


Vad hände egentligen i Sverige för 1 000 år sedan? Den frågan är kanske inte helt enkel att besvara för en vuxen. För barn och unga har det nu kommit en bok som reder ut alla begrepp. Att det dessutom tillkommer en spännande berättelse förgyller läsningen ytterligare.

Som läsare kommer man in i handlingen alltså runt år 1000 e.kr. Sverige står i en brytpunkt mellan hedendom och kristendom, där den sistnämnda religionen precis har gjort sitt intåg. Handlingen är förlagd till Nordens absolut största boplats på den tiden, och det är inte Birka vi talar om, utan Uppåkra, som ligger i nuvarande Staffanstorps kommun i Skåne.

Vi får följa kompisarna Halvdan och Meia. Halvdan tror på asagudar medan Meia är nybliven kristen. Deras skilda trosuppfattningar vållar dock ingen konflikt mellan kompisarna. Snarare förstärker skillnaderna vänskapen. I inledningen av boken följer Meia med Halvdan när denne ska besöka en smed. Halvdan vill nämligen skaffa en liten silverstaty av gudinnan Freja, som han senare ska offra i ett tempel.

Silverstatyn blir gjord och de två kompisarna beger sig till en så kallad völva, eller spåkvinna, för att utföra själva offret i templet. Detta besök ter sig lite läskigt och det blir ännu läskigare när kompisarna upptäcker två trälpojkar som ska offras för att blidka gudarna, så att tiderna ska bli bättre i Uppåkra.

För de som är ute efter den riktiga spänningen är det egentligen nu som boken börjar på allvar. För den läsare som är ute efter fakta om den här tiden, har man däremot redan fått till sig många intressanta insikter. Visste ni exempelvis att vikingar på resa vid den här tiden inte vågade att gå på toa ensamma? Då var nämligen risken att bli rånad som störst. Därför fick den nödiga alltid ha med sig ett par kamrater som fick stå vakt medan behoven utfördes.
Överlag en mycket bra bok där fakta blandas på ett smart sätt med den spännande handlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar