måndag 15 februari 2010

Bokcirkel-tips!

Bokcirkel finns som ett alternativ under Elevens val på alla tre högstadieskolor. Här på Mogärdeskolan har jag samma grupp under en hel termin, vilket innebär att vi hinner läsa ganska mycket. Första omgången fick eleverna välja egna böcker, och i onsdags fick de berätta om dem. Alla hade valt olika fantastyserier den här gången.

"På ödets vingar" är första delen i en triologi som heter Nyckelväktarna. Den är skriven av den 17-åriga författaren Julia Sandström. Hon vann en Eragontävling 2006 och fick därigenom möjlighet att ge ut denna triologi. Eleven som läst den här tyckte att den var bra och spännande, även om den inte var lika bra som Eragon. Flera andra elever har läst den och gett den bra omdöme och väntar med spänning på sista delen som kommer ut i april.

"Hoppets tempel" är fjärde delen i en serie som heter De fem utvalda. Det ska alltså komma ut en sista del senare i år. Anthony Horowitz heter författaren och han har även skrivit serien om tonårsagenten Alex Rider. Eleven tyckte att den var bra men för att förstå allt behöver man nog läsa hela serien. Han har nu lånat första delen, Korpens port, och förhoppningsvis rätar det ut några frågetecken.

"Isfågeln" av Lene Kaaberböl är den sista delen i triologin Katriona. Eleven har läst alla tre delar och rekommenderar verkligen serien. Författaren har även skrivit böckerna om Skämmerskans dotter.

En serie som är väldigt populär i bland annat Tyskland och USA är Bläck-triologin av Cornelia Funke. Serien består av Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd. Eleven som läst hela serien tycker att den är riktigt bra och spännande. Själv har jag tänkt läsa första delen flera gånger, men det har inte blivit av. Men när jag hört eleven berätta om den måste jag bara läsa den.

1 kommentar:

  1. Roligt att alla hade läst fantasy. Det är ju lättare att ge boktips till varandra om man tycker om ungefär samma böcker. :-) Måste också bara säga att Horowitz serie verkligen är bra. Den blir bättre för varje del, men ja, den ska absolut läsas i ordning!

    //Mari

    SvaraRadera