måndag 8 november 2010

KURA i gryning och i skymning

Den här veckan är det Nordisk biblioteksvecka. Och idag, den 8:e november firas det även med KURA-gryning/skymning, det som skulle kunna vara världens största högläsningstillfälle. Skolor, bibliotek, institutioner etc. får anmäla sig och delta när det läses högt i gryningen och/eller i skymningen. Årets tema är ”Det magiska Norden”. Och även om man inte har nära till någon högläsning, varför inte ta tillfället i akt att gotta ner sig i någon av de texter som föreslås?

För barn och ungdomar:

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl (Danmark)
Härlig, nordisk fantasy som ger känslan av en nordisk folksaga.
Berättelsen om den blå planeten av Andri Snær Magnusson (Island)
”Barnen på den blå planeten leker, äter och sover när de har lust och ingen säger åt dem vad de ska göra. Äventyren på stränderna, i bergen och i skogarna är många. Men en dag landar ett åbäke, som är ganska likt en gammal Nilfisk-dammsugare, på ön där Brimir, Hulda och fler än hundra andra barn bor. Ur stiger Lycko-Lajban, rymddammsugarförsäljare, drömuppfyllare och glädejespridare. Det är början på det starsta och farligaste äventyr någon på den blå planeten kunnat föreställa sig.”

För vuxna rekommendras:
Den poetiska Eddan och Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist.

2 kommentarer:

  1. Berättelsen om den blå planeten tar jag till mig! jag undrar om de haft Kura Skymning på mitt jobb idag. Jag har ju varit ledig så jag har ingen aning! Hoppas det!

    SvaraRadera
  2. Det låter verkligen mysigt. Har läst både Skämmerskans dotter, Låt den rätte komma in (lättlästa versionen) och många stycken ur den poetiska Eddan, Men berättelsen om den blå planeten kanske jag ska ta mig en titt på. Alltid roligt med lite annorlunda tips!

    SvaraRadera