torsdag 28 april 2011

Splitter

Under påsklovet läste jag Splitter av Charles Benoit och jag blev så betagen! Det är egentligen inte svår bok, lätt språk och korta kapitel. Men ack så innehållsrik.

Kyle är egentligen en rätt vanlig kille, det är bara det att han tillhör den kategorin som inte vill och som inte orkar... någonting egentligen. Hans gamla kompisar går på Odysses High, skolan för dem som har lite mer kraft. Kyle går på Midlands High, han och hans ”hoodie”-kompisar. Där går även Ashley som Kyle är så himla kär i men inte vågar säga det till.

Boken börjar med blodet, blodet som är överallt och glassplittret. Hur blev det så här? När började det egentligen? Vilka händelser ledde fram till vad? Började det när Kyle blev oskyldigt anklagad för att försökt sno en plånbok? Eller kanske när den nya kille Zack börjar på skolan? Zack som är en helt annan typ av människa än vad Kyle träffat på innan. Trots sitt första motstånd så blir han ändå fascinerad av honom och lite stolt när Zack vill ha med honom på grejer. Men Zack har ett syfte med sin vänskap.

Boken är skriven i du-form så man blir indragen i historien, i besluten. Det är en spännande historia som ger bra mycket mer än bara en skön lässtund. Man blir engagerad och boken tar upp frågor om hur ens val att handla kan påverka något helt annat.

1 kommentar: